Sot është festa e të nderuarit Antoni i Madh

I nderuar Antoni i Madh

Një egjiptian i lindur rreth vitit 250 në një fshat të Komës pranë Herakleas. Pas vdekjes së prindërve të tij fisnikë dhe të pasur, ai ndau trashëgiminë me motrën e tij të mitur, u kujdes për të me disa të afërm, ua dha pjesën e tij të varfërve dhe në të njëzetat iu përkushtua një jete asketike, ashtu siç kishte dashur. që nga fëmijëria. Në fillim, ai bëri një jetë asketiste pranë fshatit të tij, por për të shmangur shqetësimin e njerëzve, ai iku në shkretëtirë, në brigjet e Detit të Kuq, ku kaloi njëzet vjet si i burgosur, duke mos u shoqëruar me askënd përveç Zotit. me lutje të pandërprerë, devotshmëri dhe përsiatje, duke i duruar me durim të papërshkrueshëm tundimet demonike. Fama e tij u përhap në mbarë botën dhe rreth tij u mblodhën shumë dishepuj, të cilët ai i mësoi me shembull dhe fjalë në rrugën e shpëtimit. Në tetëdhjetë e pesë vitet e jetës së tij asketike ai shkoi në Aleksandri vetëm dy herë, herën e parë për të kërkuar martirizimin në kohën e persekutimit të kishës dhe të dytën me thirrjen e Shën Athanasit për të larguar shpifjet e arianëve se ai kishte pranuar edhe herezinë ariane. Vdiq në vitin e njëqind e pestë të jetës, duke lënë pas një ushtri të tërë imitues dhe studentësh. Ndonëse nuk ishte letrar, ai ishte këshilltar dhe mësues i njerëzve më të ditur të kohës së tij, si Shën Athanasi i Madh. Kur disa filozofë helenë e tunduan me urtësi letrare, Antoni i turpëroi me pyetjen: "Cili është më i vjetër: arsyeja apo libri?" Dhe cila nga të dyja është arsyeja e tjetrës? ” Të zënë ngushtë, filozofët u shpërndanë, sepse panë se ata vetë kishin një kujtesë letrare pa arsye, ndryshe nga arsyeja që kishte Antoni. Ai është një njeri që ka arritur përsosmërinë që mund të arrihet fare në tokë. Ai është edukator i edukatorëve dhe mësues i mësuesve; për tetëdhjetë e pesë vjet ai u transformua dhe vetëm kështu mund të transformonte të tjerët. I mbushur me shumë vite dhe virtyte, Shën Antoni e zuri gjumi në Zotin në vitin 335.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës