Bashkimi Demokratik paralajmëron “bullgarizimin e Maqedonisë” përmes komisionit të përbashkët

Pavle Trajanov

Bashkimi Demokratik paralajmëron një proces të "prerjes së rrënjëve maqedonase" përmes komisionit të përbashkët për çështje historike dhe arsimore, i cili, sipas partisë, hap një "proces të bullgarizimit të Maqedonisë".

“Puna e këtij komisioni është pasqyrim i zgjidhjeve që përmban Marrëveshja për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim ndërmjet Republikës së Maqedonisë dhe Republikës së Bullgarisë, e cila përcakton historinë e përbashkët dhe formimin e Komisionit për çështje historike dhe arsimore. Formulime për nderimin e përbashkët të Shenjtorëve Kiril dhe Metodi, St. Klementi, St. Naum dhe Car Samoil dhe rekomandimet për ndryshimin e teksteve në të dy vendet, të cilat janë harmonizuar nga komisioni i përbashkët, e ndryshojnë drejtpërdrejt narrativën historike në favor të çështjes kombëtare dhe etnike bullgare në Maqedoni”, thonë nga partia e Pavle Trajanov.

Bashkimi Demokratik vlerëson se është e papranueshme ndryshimi i së kaluarës me komisione dhe vendime administrative, me qëllim të mohimit dhe shpërfytyrimit të identitetit maqedonas duke relativizuar faktet historike. Kjo është një përpjekje e pasuksesshme për të transpozuar ndërgjegjen moderne në të kaluarën e largët dhe një keqkuptim i historisë, i formuar gjatë periudhës së komunizmit.

“Duke kontestuar arsimtarët dhe revolucionarët maqedonas që janë pjesë e KODIT të çdo maqedonas, mohohet identiteti maqedonas, rrënjët dhe e ardhmja e tij. Kujtojmë se ai që nuk ka histori, nuk ka të ardhme, dhe kjo është pikërisht ajo që po bëhet tani”, thonë nga atje dhe u bëjnë thirrje historianëve nga Maqedonia, nga rajoni dhe nga Evropa dhe të gjithë njerëzit përparimtarë që të qëndrojnë prapa fakte historike në mbrojtje të popullit maqedonas dhe identitetit, historisë, kulturës dhe gjuhës së tij”, thuhet në deklaratë.

“Marrëveshja ka një gabim prodhimi, sepse nis nga një histori e supozuar e përbashkët që lidh dy shtetet dhe popujt e tyre, por Bullgaria nën këtë formulim do të thotë "histori bullgare". Si vend, duhet të vlerësojmë të gjitha rreziqet e pranimit të vendimeve të Komisionit për Çështjet Historike dhe Arsimore, si dhe të vazhdimit të punës së tij, aq më tepër që këto detyrime janë pjesë e Protokollit të nënshkruar nga Ministrat e Punëve të Jashtme të të dy vendeve. vende dhe në të njëjtën kohë janë pjesë përbërëse e Kornizës negociuese për anëtarësimin tonë në BE, të cilën Bullgaria mund ta përdorë për të shantazhuar dhe bllokuar proceset integruese evropiane të Maqedonisë”, është qëndrimi i Bashkimit Demokratik.

Video e ditës