Pjesë të Kroacisë janë zhvilluar si Libani, të tjera si Sllovenia

Shibenik, Kroaci/Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Kroacia është një vend i zhvilluar në mënyrë të pabarabartë dhe shumë i centralizuar. Zagrebi dominon ekonomikisht pjesën tjetër të vendit dhe standardi i jetesës është më i larti në atë qytet. Niveli i zhvillimit ekonomik, i matur përmes produktit të brendshëm bruto vjetor (PBB) të arritur për banor, është tre herë më i lartë se ai i qarkut më pak të zhvilluar Virovitica-Podravina.

Ekonomisti Ivan Zhiliq krahasoi vendet kroate me vende të ngjashme në botë, d.m.th. gjeti shtete të krahasueshme me qarqet kroate për nga niveli i zhvillimit ekonomik. Rezultatet janë interesante dhe marramendëse.

Zagrebi matet me PBB-në për banor, një masë e përgjithshme e standardit ekonomik, në nivelin e mesatares së Sllovenisë, tregojnë të dhënat për vitin 2019. Qarku më i pazhvilluar Virovitica-Podravska është në nivelin e Libanit. Ky vend ka qenë në një krizë të thellë ekonomike vitet e fundit, kështu që të dhënat për të njëjtën shkallë të zhvillimit të qarqeve në Kroaci dhe atë vend janë më se alarmante. Në vitin 2019, Qarku Split-Dalmaci ishte në nivelin e zhvillimit të Malajzisë, i matur me PBB-në për frymë.

Këtu përfundon krahasimi midis atij vendi dhe atij vendi, sepse Malajzia ka një pjesë shumë më të vogël të turizmit në PBB sesa Kroacia, dhe veçanërisht Qarku i Splitit-Dalmacisë, dhe ekonomia bazohet në eksportin e pajisjeve elektronike, veçanërisht çipeve. Vendet e Lika-Senj dhe Zagrebi gjithashtu kanë PBB për frymë të krahasueshme me atë vend.

Dubrovnik-Neretva është i ngjashëm me Panamanë për sa i përket PBB-së për frymë që nga viti 2019. Sllavonia në nivelin e Kinës, Međimurje në nivelin e Turqisë, Qarku Shibenik-Knin është në nivelin e Kazakistanit, raporton Index.hr.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës