Disa nga produktet higjienike do të kenë çmime më të ulëta për 13 për qind

Letër higjienike, Foto: Shtypi i lirë

Letra higjienike, peceta të lagura dhe pelenat për fëmijë dhe të rritur do të shiten me çmim më të ulët dhe ministri Bekteşi apelon që të miratohen ndryshime legjislative për uljen e TVSH-së nga 18 në 5 për qind.

Qeveria do të ngrijë çmimet e produkteve të higjienës, duke vendosur çmimin më të lartë me të cilin mund të shiten deri më 30 maj. Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi ka treguar se bëhet fjalë për letra higjienike, peceta të lagura, pelena për fëmijë dhe të rritur, peceta higjienike. Kufiri i sipërm do të jetë një ulje prej 13 për qind nga çmimet që ishin në tregtinë me pakicë më 20 mars të këtij viti. Ministri Bekteshi u konstatua se vendimi është marrë në bazë të analizave të detajuara. Ai paraprakisht tha se Qeveria është e gatshme të heqë dorë nga TVSH-ja për këto produkte, por për këtë duhet të vendosë Kuvendi.

- Pse po e përmend këtë taksë, sepse në një procedurë parlamentare të një viti më parë kemi dorëzuar një zgjidhje ligjore për këto produkte për të zgjidhur uljen afatgjatë të taksës së këtyre produkteve, pra uljen e TVSH-së nga 18 në. 5 për qind. Por deri më sot nuk është mbledhur Komisioni për Financim dhe Buxhet për ta miratuar atë zgjidhje ligjore – shtoi Bekteshi.

Sipas analizave të Ministrisë së Ekonomisë nga 1 deri më 24 mars të këtij viti, çmimi i letrës higjienike varionte nga 94,8 deri në 205 denarë dhe me këtë çmim kur të llogaritet TVSH-ja do të sillte nga 111,8 denarë deri në 241,9 denarë. Pjesa më e madhe e këtyre produkteve, pra 85 për qind, janë të importuara. Çmimi mesatar i pecetave të lagura varion nga 94,6 denarë në janar, 94,5 denarë në shkurt dhe 83,2 denarë në mars 2023, ndërsa tarifa e importit është 6 për qind, pa TVSH. Për pelenat çmimi varionte nga 36 denarë për copë deri në 1.600 denarë për kuti me shumë pako dhe TVSH-ja nuk është përfshirë këtu.

“Sloboden Pechat” dje ka bërë një xhiro nëpër markete, ku ka mundur të vërehen ulje të çmimeve të disa markave të letrës higjienike, por sipas tregtarëve kjo është pjesë e aksioneve të rregullta javore.

Meqë ra fjala, në një vit, vetëm letra higjienike ishte qind për qind më e shtrenjtë dhe në standard ndikuan çmimet e pecetave higjienike, të cilat mbulohen edhe nga masat e qeverisë për ngrirjen e çmimeve.

Rritja e çmimeve të produkteve higjienike ishte globale dhe që në vitin 2021, si pasojë e pandemisë, u rrit çmimi i tulit të drurit, i cili përdoret për prodhimin e llojeve të ndryshme të letrës, përfshirë letrën higjienike. Një nga analistët e industrisë së pulpës Brian McLay theksoi se "asnjëherë në historinë e prodhimit nuk kemi parë një rritje të tillë mujore të çmimit prej 1.000 dollarë për ton metrikë".

- Rritja e çmimeve të produkteve higjienike është një kombinim i disa faktorëve, në radhë të parë lëndëve të para dhe energjisë. Disa nga makineritë janë me gaz dhe disa janë elektrike dhe ne nuk kemi përdorur energji të dobishme. Vitin e kaluar ka pasur edhe mungesë të madhe të celulozës, për shkak të rritjes së konsumit në Kinë. U rritën edhe çmimet e transportit. Nëse shteti vendos të ngrijë çmimet e produkteve të higjienës, atëherë duhet t'i kushtohet vëmendje cilësisë së produkteve - thanë disa nga prodhuesit vendas për "Sloboden Pechat".

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës