Fëmijët në Londër do të vaksinohen kundër poliomielitit

Vaksinimi i fëmijëve
Vaksinimi tek fëmijët / Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Të gjithë fëmijëve të moshës një deri në nëntë vjeç që jetojnë në Londër do t'u ofrohet vaksina e poliomielitit pasi virusi u gjet 116 herë në ujërat e zeza që nga shkurti.

Pothuajse një milion fëmijë do të mbulohen nga fushata e imunizimit emergjent dhe prindërit dhe kujdestarët do të kontaktohen nga mjeku i tyre i përgjithshëm gjatë muajit të ardhshëm.

Në Britaninë e Madhe, poliomieliti konsiderohet një sëmundje e së kaluarës pasi Evropa u shpall një kontinent i tërë pa poliomielit në vitin 2003.

Mostrat e gjetura në kanalizimet e Londrës sugjerojnë se virusi është i lidhur me një vaksinë poliomielit të përdorur në vende të tjera. Kjo do të thotë, pjesë të botës që ende po përballen me epidemitë e poliomielitit japin vaksinën orale të poliomielitit, e cila është e sigurt, por përdor një virus të gjallë. Ai jep imunitet të madh, por ka potencialin të përhapet nga personi në person në zona ku një numër i madh njerëzish nuk janë të mbrojtur. Gjithashtu forma e sigurt e virusit e përdorur në vaksinë mund të ndryshojë dhe të evoluojë derisa të çojë përsëri në paralizë.

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA) tha se shumica e mostrave të zbuluara ishin një formë e sigurt e vaksinës së poliomielitit, por "disa" kishin mutuar mjaftueshëm për të qenë të rrezikshëm.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), një në 200 infeksione të poliomielitit shkakton paralizë. Pesë deri në 10 për qind e të paralizuarve vdesin pas paralizës së muskujve të frymëmarrjes.

Nuk ka asnjë trajtim zyrtar për poliomielitin. Paraliza e shkaktuar nga poliomieliti mund të trajtohet me terapi fizike.

Video e ditës