Një taksë mbi jetën për "fatin" e Ditës së Pavarësisë

Blagojce Atanasoski. / Foto: Arkivi i Shtypit të Lirë

Unë kam thënë gjithmonë se drejtimi i departamentit të shëndetësisë është gjëja më mosmirënjohëse në këtë dhe këtë vend. Ju mund të jeni kirurgu-operatori më i mirë në botë, megjithatë rezultatet e "menaxhimit" tuaj në kujdesin shëndetësor maqedonas do të jenë katastrofike. Ndoshta, veçoritë në sistemin shëndetësor maqedonas përshkruajnë më së miri situatën në Maqedoni në tre dekadat e fundit. Ironia e fatit donte të na "uronte" për tre dekadat e pavarësisë në mënyrën më brutale: duke i vënë zjarrin spitalit modular të Tetovës, në të cilin në mënyrën më të tmerrshme, duke djegur katërmbëdhjetë jetë njerëzish në mundimet më të mëdha, duke shëruar nga e keqja më e madhe e sotme, covid-19. Nuk do të kishte debat publik mbi llogaridhënien / dorëheqjen politike në vendet e zhvilluara të Evropës Perëndimore, ato skandinave, sepse në të njëjtën kohë do të kishte qenë faktike dhe e arkivuar, por gjithashtu besoj fuqimisht se një tragjedi e tillë e përmasave të paparë është pothuajse e pamundur në këto vende. Isshtë e paimagjinueshme që një spital ku njerëzit trajtohen dhe shtrohen të digjet në tre minuta, ashtu siç është e paimagjinueshme të ndërtosh një ndërtesë ilegale dhe më pas t'i kërkosh shtetit që ta legalizojë atë për ty. Fjala "ndërtim ilegal" nuk ekziston në fjalorin ligjor-interpretues anglez.

Përgjegjësi, sa patetike tingëllon!

Natyrisht, Venko Filipçe duhet (duhet) të japë menjëherë dorëheqjen në mënyrë të pakthyeshme dhe ajo nuk duhet të jetë subjekt i pazareve të "mbajtjes-mos-dhënies" së partive politike. Të paktën për letra qesharake dhe patetike dhe thirrje nga mjekët dhe anëtarët e partisë për shpëtimin e tij politik. Çdo e mbetur në pozicionin ministror të Filipçes do të jetë një pengesë për trajektoren politike të partisë në pushtet drejt cikleve të ardhshme zgjedhore, dhe një argument në gojën e partisë gjakatare opozitare, e cila duket se i gëzohet vdekjes së katërmbëdhjetë njerëzve të varfër dhe përmes tyre kufoma dëshiron të fitojë "Ilindenska bb". Ashtu si paraardhësi i Filipçes, ish -ministri i Shëndetësisë Nikola Todorov, duhej dhe duhej të jepte dorëheqjen pas vdekjes tragjike të Tamarës së vogël, e cila u miratua pas vdekjes për trajtim jashtë vendit nga Fondi i Sigurimeve Shëndetësore. Ai rast shënoi dhe ekspozoi plotësisht karrierën politike të Todorov, duke i dhënë atij një nofkë brutale, politikisht jashtëzakonisht të pasaktë, shtazarake dhe të çuditshme "Ministri i Vdekjes" nga kanalizimet nëntokësore politike të kundërshtarëve të tij politikë, të cilët si opozitë në atë kohë donin vdekjen tragjike të një të vogli vajzë për të kapitalizuar politikisht.

Nëse Nikola Todorov është "Ministri i Vdekjes", sipas formulimit të kundërshtarëve të tij politikë, atëherë a duhet ta quajmë Venko Filipçe "Ministër i Gjenocidit" pas vdekjes së Tetovës?! Sigurisht që jo. Unë as nuk dua as nuk do të hyj në korrektësinë e politikave të këtyre dy ministrave të shëndetësisë dhe nëse ato ishin të suksesshme, unë vetëm do të deklaroj se besoj në sinqeritetin e synimeve të tyre për të përmirësuar gjendjen shëndetësore dhe besoj në ato njerëzore dhe morale të tyre ndërgjegjen për tragjeditë. (Tamara e vogël dhe spitali modular i Tetovës). E para, ajo tragjedi, siç e mbajmë mend, mund t’i kushtonte jetën. Ne të gjithë jemi qenie njerëzore, nga mishi dhe gjaku, me emocione dhe ndjenja, nuk jemi prej guri dhe nuk jemi përbindësha (si një ish-ministër i Brendshëm, i cili më në fund është në një pushim të merituar për të lexuar libra), dhe atë është arsyeja pse unë besoj se Filipçe dhe Todorov, gjatë gjithë jetës së tyre (jo me fajin e tyre të drejtpërdrejtë), do t'i persekutojnë moralisht këto dy raste.

Ministria e Shëndetësisë është një departament që shpenzon më së shumti miliona (në qindra) euro buxhetore, kështu që në shpërndarjen e tortës së qeverisë, është ndoshta më tërheqësja për elitat politike klienteliste-të korruptuara, klano-familjare në vendin tonë, sepse trajtohet si një "pus pa fund". Ajo lidh kastën politike me mafian farmaceutike dhe klanet familjare të rrënjosura në klinikat maqedonase, duke e gjunjëzuar sistemin e kujdesit shëndetësor maqedonas dhe, logjikisht, pasojat janë: numri më i lartë i vdekjeve për frymë nga pandemia e Covid-19, madje edhe në mbarë botën, tragjedia dhe tragjedia e përmasave biblike (si në rastin e spitalit modular të Tetovës), një numër i madh i vdekjeve të nënave që lindin dhe një numër rezultatesh të tjera katastrofike.

Standardet shëndetësore afrikane në "gati për në BE", një vend evropian!

Spitali ushtarak, i quajtur tani "8 Shtatori", u ndërtua në fillim të viteve 70, sipas të gjitha standardeve arkitektonike dhe urbane të asaj kohe në ish -shtetin e përbashkët të SFR Jugosllavisë. Qendra Klinike Shtetërore, e cila sot themi se është e modës së vjetër dhe po gënjejmë veten dhe besojmë se do të ndërtojmë një të re, moderne sipas standardeve botërore të shekullit 21, u ndërtua gjithashtu gjatë Jugosllavisë. Pothuajse të gjitha spitalet e përgjithshme, ambulancat, klinikat dhe poliklinikat brenda shëndetit publik janë ndërtuar në sistemin e mëparshëm. Sot, shteti ynë i pavarur nuk është as i aftë t'i mbajë ato, e lëre më të ndërtojë standarde të reja, moderne dhe të përditësuara botërore. Në këtë sistem ne vetëm arritëm të krijonim oligarkë që ndërtuan spitalet e tyre private, në të cilat ata thithin gjakun tonë dhe në të cilën një "mirëmëngjes" do t'ju kushtojë njëqind euro, në një vend ku 80 përqind e popullsisë merr një pagë prej 300 euro. Dhe po, më lejoni të mos harroj, ish -zëvendëskryeministri për çështjet ekonomike, Koço Angjushev, "ndërtoi" "spitalet" modulare të parafabrikuara, në të cilat 14 jetë njerëzish u dogjën si qirinj.

Fati na përgëzoi për pavarësinë tonë në mënyrën më brutale, duke treguar se çfarë kemi bërë për këto 30 vjet të vetes dhe këtij vendi: vdekja, pikëllimi, dënimi dhe zymtësia. A mendoni se po e teproj?! Prisni, për të qenë të gjallë dhe të shëndetshëm, për të parë "urimet e ardhshme nga fati", për të cilat vetëm ne jemi fajtorë.

Video e ditës