Reforma tatimore nën vëzhgimin e sektorit të biznesit

Denarë
Denarë / Foto: MPB

Ministria e Financave ka përgatitur një koncept propozim për reformën tatimore, e cila planifikohet të nisë vitin e ardhshëm. Debati me të gjithë aktorët po vazhdon, por tashmë ka reagime nga sektori i biznesit, i cili mendon se në kohë krize energjetike dhe ekonomike nuk është momenti i duhur për reforma të tilla.

Ministri i Financave, Fatmir Besimi, siguron se reforma tatimore është duke u bërë për të krijuar një sistem optimal tatimor dhe për të pasur tatim të drejtë që do të mbështesë rritjen ekonomike, e me këtë edhe standardin e jetesës së qytetarëve. Reforma, siç thotë ai, është punuar prej kohësh dhe janë bërë analiza të thella. 

Reforma tatimore do të zbatohet me faza dhe fillimisht është planifikuar të zbatohet në fushën e tatimit mbi fitimin, tatimit mbi të ardhurat personale dhe tatimit mbi vlerën e shtuar. Nga tatimi mbi fitimin dhe të ardhurat personale pritet që çdo vit të derdhen në buxhet 54 milionë euro.

Ajo që propozohet si zgjidhje në reformën tatimore është taksimi i interesit të depozitave me 10 për qind, heqja e përjashtimit tatimor në bazë të fitimeve të riinvestuara dhe pagesa e sigurimeve shëndetësore dhe pensionale për profesionistët e lirë. E hapur mbetet çështja e taksimit progresiv, e cila do të debatohet në periudhën e ardhshme. Në draft reformën tatimore nuk ka një propozim konkret për këtë çështje për të lënë vend për debat dhe për të parë se cila zgjidhje do të ishte më e përshtatshme.

Sektori i biznesit beson se reforma të tilla në një kohë krize globale do të rëndojnë kompanitë që ende nuk janë rikuperuar nga pasojat ekonomike të krizës së Covid. Ata kërkojnë luftë kundër ekonomisë gri, në vend të reformave tatimore.

Dje me reagim është përgjigjur dhoma më e madhe e tregtisë në vend, nga ku thonë se debati për reformat tatimore vjen në një moment jashtëzakonisht të vështirë për biznesin. Kryetari i Odës Ekonomike të Maqedonisë së Veriut, Branko Azeski, përmes një letre të hapur në emër të anëtarëve të Odës, i drejtoi Qeverisë katër pyetje.

Afati i biznesit kërkon përgjigje nga Qeveria se deri ku janë procedurat për huamarrje përmes eurobondit dhe linjës kreditore nga Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe çfarë është me kërkesat dhe propozimet e Shoqatës së Energjisë së Maqedonisë. Në seksionin për reformat tatimore, Dhoma vlerëson se duhet të ketë terma dhe kushte të sakta për të cilat shteti do të angazhohet për shërbime më të mira ndaj sektorit privat, për heqjen e detyrimeve parafiskale dhe për uljen e ekonomisë gri.

- Këto ditë në Odë ka mbërritur projekt-koncepti për reformën tatimore, i cili duhet të jetë bazë për një debat publik në periudhën e ardhshme. Pak e çuditshme, sepse prisja diskutime për propozimet tona për problemin numër një, që është kostoja e energjisë elektrike. Natyrisht, deri sa erdhi projekt-koncepti për reformën tatimore, kam shkëmbyer mendime edhe me përgjegjësit në Dhomë, të cilët sipas marrëveshjes më kanë bërë katër pyetje. Duke vlerësuar se këto pyetje janë të një rëndësie thelbësore, para se të fillonte diskutimi, vendosa t'i paraqes publikisht, sepse vetë propozuesi mbron transparencën në këtë diskutim. Krahas tyre, reagimet fillestare kanë folur edhe për çështjet e evazionit fiskal dhe çfarë po bëhet në këtë drejtim, duke sugjeruar që fillimisht të shfrytëzohen mundësitë e brendshme para se të hapet diskutimi, i cili vjen në një moment jashtëzakonisht të vështirë për biznesin, ka shkruar Azeski. në letrën e hapur.

Dje opozita doli me një vlerësim se reforma e paralajmëruar tatimore është një farsë në mungesë të një beteje reale për mbledhjen e fondeve në buxhetin e shtetit.

- Reforma tatimore përmes së cilës paralajmërohet zgjerimi i bazës tatimore me ndryshime në taksat mbi fitimin, të ardhurat personale dhe vlerën e shtuar do të arkëtojë rreth 50 milionë euro në vit. Por nëse kjo qeveri vërtet dëshiron të mbledhë mjete në buxhet, duhet të fillojë nga ekonomia gri, nga e cila humbet 200-250 milionë të hyra në vit nga tatimi mbi vlerën e shtuar, tatimi mbi fitimin dhe tatimet tjera, thuhet në njoftimin e djeshëm të VMRO-DPMNE-së. .

Ministri i Financave në takimin me gazetarët theksoi se është draft dhe se debati është i hapur.

Burimi: MIA

Video e ditës