Keni dëgjuar për kimchi? Përbërësi truk për tostin perfekt me djathë

Dolli dhe Kimchi/Foto: Flickr/ Wikimedia Commons

Kuzhina aziatike kohët e fundit ka fituar zemrat (dhe shijet) e perëndimorëve! Kimchi është një pjatë tradicionale koreane e përbërë nga lakra turshi, perime dhe erëza të ndryshme. I ngjan lakër turshi dhe perimeve të tjera turshi që përgatiten në zonën tonë.

Është bërë nga lakra kineze e fermentuar dhe perime të tjera në një marinadë të bazuar në pastën e djegës koreane gochujang ose pluhur djegës gochugaru. Karakterizohet nga një sasi e ekuilibruar e përkryer e shijeve të ëmbla, të tharta dhe pikante.

Kimchi është një garniturë tradicionale e perimeve të fermentuara, si lakra, rrepka, kastravecat, karotat... Edhe pse bëhet nga një shumëllojshmëri e gjerë perimesh, përbërësi kryesor i saj është lakra, e cila fermentohet.

Zakonisht shtohen një shumëllojshmëri erëzash dhe perimesh, duke përfshirë qepën, hudhrën, xhenxhefilin, specin djegës, etj.

Koreanët besojnë se kimchi është një burim i jetëgjatësisë dhe shëndetit, dhe revista amerikane "Health" e përfshiu atë në top pesë ushqimet më të shëndetshme në botë.

Në Kore, kimchi hahet me gjithçka. I shtohet supave, petullave, patateve të pjekura dhe petëve. Është gjithashtu i shkëlqyeshëm si një pjatë anësore për gatimet e mishit dhe peshkut.

Kimchi vlerësohet veçanërisht në muajt e dimrit si një shtesë e pjatave të ndryshme me bishtajore dhe drithëra për të na ngrohur nga brenda.

Kimchi mund të jetë një shtesë e shkëlqyeshme për dollinë në dukje të zakonshme të djathit. Ju mund të përdorni një shumëllojshmëri djathrash që shkrihen në një sanduiç - nga mocarela e butë te gouda e deri te çedari i pjekur.

Sigurisht, në vend të kimçit, mund të vendosni lakër të fermentuar së bashku me pak spec djegës (ose pluhur), turshi, hudhër...

Majoneza do t'i japë dolli një shije të veçantë. E lyeni në feta buke në vend të gjalpit dhe shijojeni.

Përbërësit:

- 60 gram djathë të verdhë të integruar nëse dëshironi
- 40 gram kimchi të kulluar (lakër e fermentuar)
- 2 feta bukë
- 1 lugë majonezë
- 1 lugë gjalpë

përgatitja:

Shkrini një lugë gjalpë në një tigan të madh dhe më pas skuqni kimçin në të. Ziejini për vetëm disa minuta për të ngrohur lakrën kineze të fermentuar.
1. Lini vend në tigan edhe për bukën, larg kimçit.
2. Përhapeni majonezë në pjesën e jashtme të bukës dhe më pas vendoseni në një tigan të nxehur.
3. Vendosni djathin e grirë në dy fetat e bukës, ulni temperaturën në të ulët dhe piqni për rreth pesë deri në shtatë minuta derisa djathi të shkrihet.
4. Kimçin e ngrohur e kalojmë në njërën copë bukë dhe e palosim me tjetrën. Shtypni me një shpatull sanduiçin e thekur dhe lëreni të përpunohet termikisht deri në fund, pra derisa të dyja anët të marrin një ngjyrë të këndshme kafe-artë.
5. Shërbejeni menjëherë.

Ju bëftë mirë!

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës