A është i sigurt konsumimi i produkteve edhe pas datës së skadencës?

supermarket
Foto: Pexels / Kevin Malik

Nëse jeni një nga ata njerëz të kujdesshëm që hedhin ushqimin sepse ka vetëm pak ditë që ka kaluar data e skadencës, është koha të shikoni më nga afër se çfarë kuptimi kanë në të vërtetë datat në pako, në mënyrë që të parandaloni mbeturinat e panevojshme. ushqim.

Pothuajse çdo produkt ka një etiketë "përdorim nga" ose "më së miri përpara", por a e dini saktësisht se çfarë do të thotë kjo?

Foto: Unsplash

Si shembull, do të marrim qumështin si një nga produktet më të zakonshme që konsumohet çdo ditë në botë. A e dini se paketimi i produktit nuk na jep asnjë tregues të sigurisë ushqimore?Data në paketimin e qumështit tregon në fakt datën e fundit kur qumështi pritet të jetë i cilësisë së lartë.

Lindsay Pasieka, Hulumtuesi i Sigurisë së Konsumatorit, për revistën Business Insider, shpjegon se datat e produktit vendosen për të kujtuar se kur produkti duhet të largohet nga raftet në treg dhe kjo nuk do të thotë se duhet të përfundojë menjëherë në koshin e plehrave.

Për shumë, "i përdorshëm nga" është një kërkesë thelbësore e marketingut. Kjo i lejon prodhuesit t'u tregojnë konsumatorëve se kur është dita e fundit e pritur që produkti do të ketë freskinë maksimale të pritur. Datat nuk tregojnë se kur produkti do të prishet.

unsplash
Foto: Unsplash

Kthehu tek qumështi, temperatura ideale për ruajtjen e qumështit është 3 deri në 4 gradë Celsius. Çdo paketë qumështi e pahapur duhet të mund të konsumohet 5 deri në 10 ditë pas datës së parashikuar (në varësi të llojit të qumështit). Nëse paketimi hapet, mund të zgjasë katër deri në shtatë ditë pas datës në paketë, nëse lihet në temperaturën e dhomës, ekspertët rekomandojnë ta hidhni pas 2 orësh.

unsplash
Foto: Unsplash

Keni menduar për qumështin “ulur” në derën e frigoriferit tuaj? Epo, zhvendoseni në pjesën e pasme të frigoriferit. Edhe pse përshtatet në mënyrë të përkryer në ndarjet e derës, nuk duhet ta ruani gjithsesi atje. Hapja e vazhdueshme e derës së frigoriferit çon në ndryshime shumë të shpeshta të temperaturës, gjë që gjithashtu çon në prishje më të shpejtë. Në vend të kësaj, ruajeni qumështin sa më larg nga dera e frigoriferit.

Sigurisht, mund të përdorni edhe shqisat tuaja. Pavarësisht nga data, qumështi që ka një shije të thartë ose fillon të ndryshojë strukturën ose trashësinë - nuk është më i përdorshëm. Por asgjë serioze nuk do t'ju ndodhë nëse e provoni aksidentalisht dhe zbuloni se nuk është në "formën më të mirë".

Rolf Haldane, një inxhinier dhe studiues mjedisor nga Shtetet e Bashkuara thotë se «njerëzit kanë një aftësi të lindur për të ndier problemet që lidhen me ushqimin, duke filluar nga pamja e jashtme deri te aroma dhe gjurmët e prekjes. Edhe pse kjo nuk është perfekte, ajo lejon që ushqimi ynë të përfundojë shpejt në plehra”.

Sipas thirrjeve dhe analizave të vazhdueshme të urisë në të gjithë botën, rekomandohet të blini produkte me ndërgjegje, të blini vetëm aq sa ju nevojitet vërtet. Mos e hidhni ushqimin!

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës