Le të dërgojmë verën dhe shijet e saj: Menemen – një specialitet turk për mëngjes ose drekë
Menemen është një pjatë tradicionale turke e bërë me domate dhe speca, e përgatitur në mënyrë të ngjashme me një tavë veze verore. Në varësi të shijeve, mund të shtoni djathë ose suxhuk. Shpesh hahet për mëngjes dhe nëse përgatitet për drekë, është zakon të shtohen qepë.
Përbërësit:
- 4 vezë
– një copë rrënjë xhenxhefili
- 4 thelpinj hudhër
- 1 qepë
– 2 domate të mëdha
– 1/2 filxhan salcë domate
– 1/2 piper djegës
– 1/2 piper
– 2 lugë çaji piper të bluar
- 1/2 lugë çaji rigon
– kripë, piper, vaj ulliri, qiqra
përgatitja:
Zbardhni domatet dhe i qëroni. Ngrohni vajin në një tigan, shtoni hudhrën dhe xhenxhefilin e grirë dhe skuqni derisa të zbuten, më pas shtoni qepën e grirë. Kur të bëhet i tejdukshëm, shtoni specat. Shtoni domatet e prera në feta dhe lërini për dy minuta, më pas shtoni purenë e domates dhe erëza të tjera përveç qiqrave. Kur domatet të jenë gati, thyejmë një vezë në tigan dhe pas dhjetë sekondash i përziejmë butësisht në masë. Shërbejeni me qiqra.