Për të qenë realist, e pamundura nuk do të ndodhë

Sasho Ordanoski
Sasho Ordanoski / Foto: “Shtypi i Lirë”, Dragan Mitreski

Do të na mbetet zhvillimi i mëtejshëm pragmatik, ekonomiko-politik i marrëdhënieve me fqinjët tanë të afërt (minus Bullgarinë) dhe forcimi i marrëdhënieve dypalëshe me Shtetet e Bashkuara, Britaninë e Madhe dhe disa anëtarë të BE-së me të cilët kemi nivelin më të lartë të shkëmbimit ekonomik. . Kjo do të reduktohet në komponentin "ndërkombëtar" të politikës së brendshme vendase, e pa ngarkuar nga humbja e madhe e kohës së vlefshme dhe e energjisë politike për të ruajtur më tej marrëdhëniet e tepërta dhe në thelb boshe me BE-në.

Jemi mësuar të dëgjojmë që sapo të dëgjojmë për rritje të aktivitetit evropian në Ballkanin Perëndimor - Olaf Scholz do të jetë në një turne në rajon në qershor, Emmanuel Macron do të mbledhë liderët rajonalë në Paris në mes të muajit të ardhshëm, kanë postuar zyrtarët e Komisionit Evropian. dhe në mbështetje (dhe duke ngrënë qebap) për integrimin e Ballkanit në Union, eurodeputetët me një shumicë të madhe miratojnë konkluzione për "zgjerim të menjëhershëm" e kështu me radhë. - Euromorfet menjëherë fillojnë të na kapin pas shpine... Ka kohë që është një shenjë e sigurt se nuk do të ketë asgjë nga integrimi evropian në Ballkan në këtë raund të premtimeve boshe evropiane për të zgjeruar BE-në në jugun e saj kontinental. Përkundrazi, me njoftimet për reformim të vetë Unionit – idetë për “komunitetin politik europian” të Emanuel Macron, “bashkësinë gjeopolitike europiane” të Charles Michel, etj. - Integrimi i kandidatëve të Ballkanit mbetet në "binën e verbër" të agjendës evropiane.

Në të njëjtën kohë forcohen qëndrimet antimaqedonase të Sofjes ndaj Shkupit dhe anasjelltas, nëse jo zyrtarisht, atëherë sigurisht në nivel civil. Tashmë është e sigurt se nuk ka marrëveshje mes Maqedonisë dhe Bullgarisë, ndaj shanset për integrimin tonë evropian janë minimale dhe bazohen kryesisht në pritshmërinë e përgjithshme se ndonjë “presion diplomatik” euro-amerikan ndaj Sofjes për tërheqjen e vetos do të japë fryte. Me siguri jo.

Në fakt, ndryshimi i “formatit” dhe intensitetit të bisedimeve dypalëshe me ardhjen e Kovaçevskit dhe Petkovit në krye të qeverive do të jetë një eksperiment i dështuar, pavarësisht korrektësisë dhe sinqeritetit të synimeve të tyre. Dhe të dy nuk kanë kapacitet dhe fuqi politike në qarqet e tyre për të bërë një përparim udhëheqës në "pozicionet" e palës maqedonase dhe bullgare. Kjo mosmarrëveshje do të mbetet për t'u zgjidhur nga disa elita të ardhshme socio-politike në të dy vendet, por për një të ardhme të parashikueshme ajo që ka bërë kjo përvojë "novatore" mund të ketë të paktën efekte negative afatshkurtër, në fakt, në forcimin e qasjeve konservatore, nacionaliste. deri në arritje.marrëveshje, sidomos nga pala bullgare. Sepse nga aty, megjithatë, pritej "zhvendosja" kritike e qëndrimeve ndaj Maqedonisë, të paktën në kuptimin "teknologjik" diplomatik, procesi të përparonte duke ulur veton, ndonëse duke zgjeruar kontekstin e "dialogut" për çështjen e diskutueshme. çështjet. Jo vetëm që kjo nuk po ndodh, por qëndrimet e ngurta të Presidentit Radev (të kuptuar si "metaforë" për bllokun shumëngjyrësh të nacionalistëve bullgarë) gjatë gjithë mosmarrëveshjes janë bërë edhe më dominuese në skenën politike lokale. Këto dukuri të brendshme politike, të dominuara nga marrëdhëniet e tyre të ndërlikuara me Rusinë, do të trajtohen nga bullgarët në vitet në vijim.

Çfarë duhet të bëjnë tani politikanët maqedonas, veçanërisht ata në pushtet, pasi kanë investuar energji të konsiderueshme, burime dhe besueshmërinë e tyre në "risinë" e dështuar të procesit me Bullgarinë? Për ta, kjo nuk është një çështje abstrakte e vendosur në një kornizë kohore të papërcaktuar pasi BE-ja e ka trajtuar integrimin e Ballkanit Perëndimor në Union prej dekadash, por një çështje e mbijetesës politike në zgjedhjet e ardhshme, kurdo që ato të ndodhin.

Ajo që vijon dhe që mund të konstatohet nga disa njoftime fillestare të vetë kryeministrit Kovaçevski, do të jetë “ftohja” graduale e agjendës së “mbinxehur” të integrimit evropian të vendit. Kjo axhendë, në vend, tashmë ka bërë dëm të konsiderueshëm politik, siç dëshmohet nga rënia e mprehtë e interesit publik dhe mbështetjes për BE-në. Politika ndaj Bullgarisë dhe BE-së ishte një nga faktorët kryesorë – ka edhe të tjerë – për “tërheqjen” e Zaevit nga politika, kështu që vazhdimi në atë drejtim, në fund të fundit, do të thotë vetëm humbje shtesë votash në vend.

Me gjithë intensitetin e nxehtë të zhvillimeve në NATO, “Ballkani i Hapur” po bëhet de fakto agjenda kryesore e politikës së jashtme për veprimtarinë tonë ekonomike dhe diplomatike - po, si zëvendësim për integrimin e vonuar në BE - pavarësisht tentativës së ngutshme të Marrëveshjes së re Strategjike të Bujar Osmanit me Shtetet e Bashkuara të Amerikës për të “turbulluar” dështimin në fushën e integrimeve evropiane. Zëvendëskryeministri Bojan Mariçiç do të mbetet pa një portofol të konsiderueshëm për punën e tij, nëse nuk merret parasysh “turizmi” jo i detyrueshëm që do të duhet të vazhdojë me kontaktet dypalëshe dhe shumëpalëshe me BE-në.

Por sektori i Maricic do të duhet të monitorojë me kujdes dhe në mënyrë aktive tendencat e rishikimit të brendshëm të "politikës së përbashkët (gjeo)" të Bashkimit në vitet e ardhshme, pasi duhet të mbetet i shkathët në parashikimin e reformave brenda vetë BE-së. Kjo është sigurisht për dekadat, jo për vitet në vijim, pasi qëndrimi i BE-së ndaj Ballkanit Perëndimor do të ripërcaktohet në një afat më të gjatë, ndoshta në terma më realistë se sa aktualët: sipas njoftimeve të paqarta, "të fortët" në Union dhe rryma do të "degradojë" anëtarët e saj ballkanikë në një status "të klasit të dytë" dhe Ballkani Perëndimor do të ngushëllohet nga një "raund i tretë" integrimi në organizatën e tij, ku shumica e publikut evropianoperëndimor mendon se është "i barabartë" ynë. “Një vend mes tyre. Nuk ka asnjë arsye për zemërim apo zhgënjim nga ana jonë, duhet të shohim se çfarë përfitimesh konkrete do të kishim nga ai “riorganizim” i ardhshëm, për të dimensionuar marrëdhëniet tona të ardhshme me BE-në.

Do të na mbetet zhvillimi i mëtejshëm pragmatik, ekonomiko-politik i marrëdhënieve me fqinjët tanë të afërt (minus Bullgarinë) dhe forcimi i marrëdhënieve dypalëshe me Shtetet e Bashkuara, Britaninë e Madhe dhe disa anëtarë të BE-së me të cilët kemi nivelin më të lartë të shkëmbimit ekonomik. . Kjo do të reduktohet në komponentin "ndërkombëtar" të politikës së brendshme vendase, e pa ngarkuar nga humbja e madhe e kohës së vlefshme dhe e energjisë politike për të ruajtur më tej marrëdhëniet e tepërta dhe në thelb boshe me BE-në.

Çështja është se ka shumë punë dhe një potencial të konsiderueshëm ndërkombëtar të pashfrytëzuar në një agjendë kaq të “sforcuar” të brendshme. Ajo axhendë mbetet pro-evropiane, vetëm duke u kthjelluar nga ëndrra e përhapur nga vetë Unioni se në Evropë, për shembull, danezët, francezët dhe maqedonasit mund të jenë qytetarë "të barabartë". Nuk munden, siç e përkufizoni ju atë kornizë abstrakte, të paktën jo për gjeneratat aktuale evropiane.

Video e ditës