Dr. Petliçkovski: Për momentin nuk ka nevojë për masa të reja kufizuese

Aleksandar Petlichkovski, kryetar i Komisionit për sëmundje infektive / Foto: Free Press

Me situatën aktuale COVID-XNUMX nuk ka nevojë për masa të reja kufizuese, rekomandimet e fundit për mbajtjen e detyrueshme të maskave në spitale, farmaci, transport publik dhe shtëpi të të moshuarve janë të mjaftueshme për momentin, tha kryetari i Komisionit për Sëmundjet Infektive. , Aleksandar Petlichkovski.

Në paraqitjen e mbrëmjes së sotme të ftuar në emisionin “Sendja e nxehtë” në Channel 5, ai vendosi që sipas situatës aktuale me rreth 170 të shtruar me Covid-19 në spitale, 20 prej tyre në Klinikën Infektive dhe asnjë me pasqyrë të rëndë klinike. masat kufizuese duhet të mbahen kur janë të nevojshme.

Megjithatë, meqenëse, siç theksoi ai, virusi befason dhe rikthehet me versione të reja, do të merret parasysh seriozisht hapja e çështjes së planifikimit të vjeshtës.

– Virusi na befasoi me shfaqjen e një versioni të ri që përhapet edhe më lehtë dhe ka një mënyrë mjaft efektive për të shmangur imunitetin tashmë të fituar. Për momentin situata në Australi është më e rënda, pasi aty ka mbërritur vjeshta dhe në këtë valë, njëkohësisht me omikronin, shfaqet edhe gripi. Situata është komplekse dhe ka shumë presion mbi institucionet dhe për këtë arsye mendojmë se duhet ta hapim pak më seriozisht çështjen e planifikimit të vjeshtës sonë, para së gjithash për shkak të gripit dhe vaksinimit të pamjaftueshëm, që mund të të jetë problem për ne në vjeshtë, tha Petliçkovski.

Ai nuk përjashtoi mundësinë e kthimit të maskave në shkolla, nëse lind nevoja.

Sipas tij, duket se po i afrohemi pikut të kësaj vale Covid-e cila do të zgjasë disa javë.

- Pas kësaj, numri i të infektuarve pritet të ulet. Shifrat do t'i shohim edhe nga kjo javë, por duket se po e arrijmë tavanin, sqaroi Petliçkovski.

Sa i përket imunitetit kolektiv, ai tha se kemi arritur një nivel solid, si në të gjithë botën. Por ai tha se kjo nuk do të thotë garanci për mosinfektim.

- Disa janë infektuar disa herë, 50 për qind e popullsisë është vaksinuar. Personat me imunitet të kombinuar hibrid janë më të mbrojtur nga infeksionet e reja dhe rrjedha e rëndë e sëmundjes dhe për këtë arsye nuk ka presion të madh në institucionet shëndetësore, informon Petlichkovski.

Video e ditës