Kryqi i Kuq ka bërë thirrje për rinovimin e ndihmës humanitare për Afganistanin

Ndihma humanitare në Afganistan / Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Kryqi i Kuq u bëri thirrje sot vendeve dhe donatorëve që të lënë mënjanë kundërshtimet e tyre politike ndaj talebanëve dhe të vazhdojnë rrjedhën e ndihmave humanitare për institucionet shtetërore në Afganistan për të lehtësuar situatën "e padurueshme" humanitare në vend.

Talebanët e Afganistanit shënuan sot një vit nga marrja e pushtetit me festime modeste, ndërsa vendi po përballet me varfërinë në rritje, thatësirën dhe kequshqyerjen që kanë lënë më shumë se gjysmën e 40 milionë njerëzve të saj të varur nga ndihma humanitare për të mbijetuar.

Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq (KNKK) është një nga organizatat që ofron ndihmë pasi donatorët ndërprenë papritur fondet në përgjigje të marrjes së vendit nga talebanët, mes shqetësimeve se të drejtat e grave nuk po respektoheshin dhe sanksionet po shkeleshin.

Ndërprerja e ndihmave humanitare nuk është e përhershme, tha për Reuters drejtori i përgjithshëm i KNKK Robert Mardini, transmeton BTA. - Organizatat humanitare nuk mund të zëvendësojnë institucionet publike në një vend me 40 milionë banorë, tha ai. “Mesazhi ynë kryesor është që të kërkojmë nga vendet dhe agjencitë e zhvillimit që të kthehen në Afganistan dhe të vazhdojnë të mbështesin afganët që tashmë po përballen me një situatë të padurueshme”, shtoi Mardini.

Për të kompensuar mungesën e fondeve, KNKK ofron mbështetje për rreth 33 spitale për të vazhduar punën, duke paguar pagat e personelit mjekësor dhe madje duke furnizuar karburant për ambulancat dhe duke siguruar ushqim për pacientët.

Gjendja ekonomike e vendit është aq e keqe sa shumë nga banorët e qytetit shkojnë aq larg sa shesin sende personale në rrugë dhe lypin në radhë për bukë për të mbijetuar, tha Mardini.

Video e ditës