Mali i Zi nisi një hetim kundër admiralit të tij për krime lufte në Kroaci

Dragan Samarxhiq/ Foto e printuar në YouTube

Mali i Zi po heton Dragan Samarxhiqin, një admiral në pension dhe ish-Shef i Shtabit të Ushtrisë së Malit të Zi, për krime lufte në territorin e Republikës së Kroacisë. Kjo i referohet konkretisht granatimeve të Splitit më 15 nëntor 1991, thuhet "Portali dalmat".

Portali malazez "Vijestipublikoi një histori për admiralin Samarxhiç, i cili në atë kohë ishte toger i fregatës dhe komandonte anijen raketore RTOP-406. Në Kroaci, mbi 30 anëtarë të Marinës Jugosllave (JRM) po ndiqen penalisht për sulmin në Split, por Samardzic nuk është në mesin e tyre, i cili urdhëroi armët 57 mm të hapnin zjarr.

Prokuroria e Shtetit të Splitit ka konfirmuar për “Vijesti” se ndaj Samarxhiqit nuk ka asnjë procedurë në Kroaci. Zyra e Prokurorit Suprem të Shtetit Maja Jovanoviq i njoftoi se Prokuroria Speciale e Shtetit ka hapur një rast penal kundër tij për rolin e tij të mundshëm në krimet e luftës kundër civilëve të kryera në vjeshtën e vitit 1991 në Dalmaci.

Në lajme pritet një përgjigje edhe nga ambasada kroate në Podgoricë dhe thuhet se ka të dhëna se Samarxhiq ka vepruar në një përleshje me varka në Shibenik në shtator të vitit 1991.

Ata thanë se gjatë bombardimeve të NATO-s në maj 1999, Samarxhiç ishte kapiteni i një luftanijeje të marinës së JNA-së dhe urdhëroi anijet në Bar të hapnin zjarr ndaj avionëve të NATO-s, edhe pse ata ishin jashtë rrezes.

Samarxhiq më vonë u emërua përfaqësues i Malit të Zi në aleancën e NATO-s dhe BE-së, shkruan portali dalmat.

Video e ditës