Mariçiç u bën thirrje anëtarëve të BE-së që të pranojnë planin e rritjes

Foto: Facebook, Bojan Mariçiq

Ne presim në Samitin e javës së ardhshme që Këshilli të mbështesë Planin e Rritjes, pasi ai tani është në shqyrtim nga shtetet anëtare. Ky është plani i rritjes që e kërkuam si ide, ne nga Ballkani Perëndimor, nga Maqedonia e Veriut i kemi kërkuar Brukselit dhe BE-së që të na mundësojnë të kemi disa përfitime nga tregu i përbashkët, në fushën e transportit, tregtisë, bujqësisë, më parë. anëtarësimi në fushën e tranzicionit të gjelbër, mbrojtjes së mjedisit, ndërtimit të infrastrukturës etj., thotë zëvendëskryeministri për çështje evropiane Bojan Mariçiq në një intervistë për MPB.

Ai shtoi se sigurisht që plani është i lidhur me reforma serioze në sistemin financiar, mënyrën e menaxhimit të buxhetit, forcimin e transparencës dhe kontrollit mbi shpenzimin e parave, si dhe reformat në ligj dhe në drejtësi.

- Këto reforma do të lidhen me ndihmën financiare specifike dhe financimin e projekteve specifike nga Bashkimi Evropian. Janë gjashtë miliardë për të gjithë rajonin, një pjesë serioze na takon neve, sipas madhësisë së vendit dhe ekonomisë, kështu që Plani na lejon të shpejtojmë reformat, të marrim ndihmë financiare shtesë që nuk i kemi. tani, shtesë nga fondet IPA dhe nga të gjitha fondet e tjera që janë aktualisht në dispozicion për ne - tha Mariçiq.

Zëvendëskryeministri u bëri thirrje vendeve anëtare të BE-së që ta pranojnë këtë plan, të mbështesin dhe parashikojnë implikimet buxhetore në buxhetin e BE-së, në mënyrë që ai mekanizëm të jetë funksional dhe i pranueshëm për ne.

“Nëse gjithçka shkon sipas planit, mendoj se në fillim të tremujorit të dytë të vitit të ardhshëm, do të thotë prilli diku, duhet t’i kemi fondet e para të planifikuara për Maqedoninë e Veriut dhe të paguajmë më së voni deri në maj. Është një instrument dinamik, i cili na duhet në një farë mënyre për të na motivuar që të bëjmë disa gjëra që kanë të bëjnë me reformat më shpejt, është përgjegjësi edhe e Qeverisë edhe e Kuvendit, ndaj këtu të gjitha partitë politike duhet të tregojnë pjekuri dhe për këtë arsye. ne duam të insistojmë që ky plan të shqyrtohet në mënyrë gjithëpërfshirëse dhe nga ana tjetër BE-ja të reagojë shpejt dhe të sigurojë fonde që mund t'i përdorim dhe financojmë projektet tashmë në gjysmën e parë të vitit të ardhshëm - tha zv. -kryeministër.

- Ne harrojmë se vetëm shtatë vjet më parë, raportet e Komisionit Evropian tingëllonin të tmerrshëm, ata tregonin një shtet të bllokuar këtu në Maqedoninë e Veriut. Sot jemi në një situatë ku për vetëm shtatë vjet mund të presim të jemi anëtare e Bashkimit Evropian dhe ky është një ndryshim thelbësor që duhet ta kuptojmë si shansin tonë, thotë Mariçiq.

Ai shtoi se vendi ka një mundësi reale në shtatë vjet për të qenë aty ku kemi dashur dhe ëndërruar të jemi për dekada. Zëvendëskryeministri theksoi se Plani Zhvillimor i Ballkanit Perëndimor është një instrument dinamik që duhet të na motivojë për të zbatuar më shpejt reformat.

- Një shpejtësi dhe intensitet i tillë në instrumente të tilla shihet për herë të parë në 20 vitet e fundit që nga fillimi i proceseve të integrimit tonë dhe kjo është për t'u përshëndetur. Kjo është ajo që na duhej, sepse zakonisht fajësohej gjithmonë Bashkimi Evropian, por edhe i gjithë ky proces i ndihmës evropiane që shkon shumë ngadalë, shumë gjatë dhe që efektet shihen pas një kohe të gjatë dhe vonë. Tani me këtë qasje do të kemi efekte më të shpejta dhe do të kemi efekte të dukshme që do të rikthejnë besueshmërinë e Unionit, por edhe dinamikën në procesin tonë të reformës - tha Mariçiq.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës