Akti i të shkruarit si një largim nga bota e autores Irena Pavlova De Odorico

Publikimin e librit të ri “Saint” nga Irena Pavlova De Odorico e shfrytëzuam për një takim virtual me autoren, e cila zbuloi më shumë për mënyrën se si punon.

Punon si në maqedonisht ashtu edhe në italisht dhe jeton e punon në Venecia. Së fundmi ka dalë nga shtypi libri i saj i ri “Shën”, i cili në njëfarë mënyre vazhdon veprën e Prliçevit.

Irena Pavlova De Odorico është poete, prozatore, kritike, përkthyese dhe eseiste. Ka diplomë bachelor dhe master në letërsi të përgjithshme dhe krahasuese, shkruan për disa media, është anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve. “Fryma e saj e pastër e krijimtarisë” duket se është një kusht thelbësor.

- Përshtypje mjaft e saktë. Për të arritur atë gjendje thelbësore, gjendjen e shpirtit të pastër të krijimit, është e nevojshme të "ndërrohet lëkura". Është një proces jashtëzakonisht delikat sepse paguhet taksa e padukshme. Por vlera e arritjes në atë pikë është e paçmueshme dhe e rrezikshme në të njëjtën kohë. Si të ecësh shpirtin drejt majës së brendshme të Himalajeve, me të gjitha rreziqet e ngjitjes. Dhe ia vlen të rrezikosh. Nga ana tjetër, thelbi i rrugëtimit të autorit ndiqet nga Scylla dhe Charybdis ekzistenciale. Por ata nuk janë asgjë, ndryshe nga Himalajet, apo jo - thotë Pavlova.

Është autore e "Beelzebub" (1999), "Nomad" (2000), "Në prag" (2001), "Decollete - Thellë" (2004), "Qiraxhiri" (prozë, 2005), "Tjetri Ana e jetës" (2010), "Njeriu i ri" (2010), "Rrjeti i Penelopës" (2012), "Antologjia e poetëve maqedonas të harruar" (2013), "Gruaja në perëndimin e diellit" (2014). E pyetëm gjithashtu nëse temat mbetën në të për një kohë të gjatë apo i erdhën si një shpërthim kozmik.

- Gjithçka është në ne - të gjitha jetët e kaluara, të tashme dhe të ardhshme, dhe gjithë përvoja e botës dhe e shekullit. Në të njëjtën kohë, hapësira qiellore dhe gjithçka që ndodh atje lart. I gjithë informacioni ruhet në atë akasha, në atë fushë bioenergjetike. Njeriu është një marrës i dridhjeve, frekuencave dhe energjisë kozmike. Atë që merr, nëse hapet mjaftueshëm si sensor, ia jep, ia jep Tjetrit, por në të njëjtën kohë falënderon Demiurgun, Krijuesin, për mundësinë e mrekullueshme të perceptimit. Prandaj çdo gjë që është një ngjarje konkrete është në fakt pjesë e universales, pjesë e së cilës ne jemi, apo një aspekt - thotë Pavlova, duke treguar se kur është në mes të aktit të shkrimit, është në fokusin e një sekret i madh.

- Shkëputja është racionalizim, përveç afrimit me lexuesin, “tokëzim”. Mbytja është edhe zhveshje shpirti, në emër të disa esencave. Krijimi është një dhuratë, por edhe një zgjedhje. Poezitë e mia apokrife rikrijojnë personazhe të famshëm nga Bibla dhe bota e lashtë. Lilith, Eva, Penelope... Një interpretim i ndryshëm i kanuneve, i nocionit tradicional, i transpozuar në një kod modern analitik, i erëzuar me shumë ironi, parodi, humor, paranjohje - tha Pavlova.

Procesi krijues

Në vitin 2001 ishte në mesin e dhjetë finalistëve të Europës për çmimin "Roma - Tivoli - Europe" dhe flet me modesti për çmimet e shumta.

– Në botën perëndimore, konkurrueshmëria na “ndërton” vetëbesimin, “suksesin” tonë në sytë e të tjerëve, nëse “dëshmon” se je më i miri. Nuk kam qenë asnjëherë apologjetë për “luftën” mes vlerave, që lind nga skema mediokre dhe tradicionale e suksesit. Por së pari, ne duhet të përcaktojmë se çfarë është suksesi, çfarë është vlera dhe nëse është mirë, me një prerje të sipërme në pleksus, të arrijmë një fron imagjinar. Në fushën e krijimtarisë, veçanërisht, është katastrofike të transferosh metronë në vlerat e një Olimpiadë. Një fjalë mund të thyejë shumë “rekord botëror”. Kjo, mendoj tani. Në atë kohë, çmimet për mua nënkuptonin një lloj vendi të gjetur nën diell, ku njerëzit që të rrethojnë, të bëjnë një hije të nevojshme me luledielli, që të mos “digjehesh nga dielli”. Vlera e fjalës nuk mund të matet me peshoren e kuzhinës, ajo matet me "metro" e intuitës dhe përvojës. Çmimet janë rrallë të sinqerta. Nëse janë, atëherë lumturia nuk ka fund. Kjo do të thotë se fituesit e çmimeve ju kanë lexuar mirë, pa paramendim, por me një qasje të drejtë dhe të pastër. Gëzohem pa masë kur nën një këngë të publikuar edhe në FB, lexoj një recension të një personi që është p.sh. ekonomist, por çdo fjalë me saktësi, me mjeshtëri filigrane, godet cakun e ndjeshmërisë së letrës - thotë Pavlova.

Vlera e fjalës nuk mund të matet me peshoren e kuzhinës, ajo matet me "metronë" e intuitës dhe përvojës.

Midis Venecias dhe Velesit

Qyteti magjik i Venecias, ku ajo takohet me të shoqin, e quan atë një "perlë të mrekullueshme", por vendlindja e saj Velesi është gjithashtu një frymëzim për punën e saj.

- Mbaj një ditar të Venecias, në të gjitha fazat e ndryshme të jetës sime. Dhe, është gjithmonë ndryshe. Edhe unë me të. Poezia ime “Penelope në Venecia”, shkruar disa vite më parë, i kushtohet Venedikut dhe Xhakomo Kazanovës, dashnorit të mrekullueshëm të bukurisë femërore, por njëkohësisht edhe filozofit me erudicionin e lakmueshëm. Është pak i lënë pas dore, për shkak të frymës së hapur, nuk ka as monumentin e tij. Libri i përmendur është monument maqedonas për nder të tij. Pak njerëz e dinë se ky burrë i zgjuar, që i donte dhe lavdëronte gratë, thuajse jetoi si i pastrehë, me ndërrime të vazhdueshme adresash. Në Venecia, shumë poetë pendohen që nuk kanë lindur, por kanë kërkuar që të varrosen të paktën atje. "Eros dhe tanatos janë luksoze në Venecia," tha Pavlova.

- Nuk e mendoja se në një tokë të huaj, ku kam jetuar shtatë vjet, një dantellë malli do të më përshkojë në zemër. Mall për atdheun në Veles. Shtëpi afër Racinit. Nuk e kisha menduar se “krahët e shqiponjës” së Miladinovit do të dëshironin kaq herë t’i “fshinin” për të “fluturuar” deri te origjina, rrënja dhe gjeni. Zurli dhe daulle nga dasmat më jehojnë në vesh, këngë të vjetra të qytetit të kënduara nga gjyshja ime Kostadinka. Poezi e recituar nga gjyshja ime Pandora. Ajo hapi arkivolin e trashëgimisë sime shpirtërore maqedonase. Ndoshta prej andej, unë inauguroj një interpretim ndryshe si të miteve, ashtu edhe të legjendave. Venecia mund të jetë një fener si për vendasit, ashtu edhe për të ardhurit, por habitusin tim e ndërtova në lëmin maqedonas, të gjitha shijet, ngjyrat, aromat e përjetimeve të etapave më të rëndësishme të jetës u zhvilluan në atë skenë të jetës. Prandaj vazhdoj të shkruaj dhe botoj libra në gjuhën time çdo vit. Sepse atëherë kam ndjesinë se nuk jam larguar kurrë nga vendi im, duke jetuar në gjuhën time.

Libri i fundit i Irena Pavlova De Odorico "Saint" flet për një heretik që nuk e di se ai është një shenjtor

Prej këtu edhe libri më i fundit “Saint”, i cili flet për një renegat që nuk e di se është shenjtor. Ai udhëton anembanë botës, duke parë të gjitha virtytet dhe vogëlsinë e njerëzve, për t'u kthyer në folenë e tij, qoftë si dallëndyshe apo një figurë e pasur. Për të njohur botën e tij të brendshme dhe botën që i është dhënë ku ka lindur, ai udhëton nëpër botë, më i pasur në shumë përvoja - tregon Pavlova dhe përfundon: Gjuha italiane. "Njeri, ai më në fund është qiramarrës kudo, apo jo?"

(Teksti u botua në “Shtypi Kulturor” nr. 129, në botimin e shtypur të gazetës “Shtypi i Lirë” më 21-22 maj 2022)

Video e ditës