Katër vjet nga vdekja e dramaturgut të njohur maqedonas Goran Stefanovski

Foto: Ekrani i printimeve / Facebook

Më 27 nëntor 2018, dramaturgu i njohur Goran Stefanovski vdiq në Canterbury të Anglisë në moshën 66-vjeçare.

Goran Stefanovski u lind më 27 prill 1952 në Manastir, ku prindërit e tij punonin në Teatrin Kombëtar - Manastir. Babai i tij, Mirko, ishte regjisor teatri dhe nëna e tij, Nada, aktore. Goran kaloi një pjesë të madhe të fëmijërisë së tij në teatro. Vëllai i tij më i vogël është Vlatko Stefanovski, një kitarist i njohur virtuoz.

Goran Stefanovski ka diplomuar në Fakultetin Filologjik në Shkup, në degën e Gjuhës dhe Letërsisë Angleze. Ka studiuar për dramaturgji në akademinë e teatrit të Universitetit të Beogradit, ku ka magjistruar me temën "Karëzimet skenike si bazë e dramaturgjisë së Samuel Beckett".

Punoi në redaksinë e dramës së Televizionit Shkup, e më pas asistent në Fakultetin Filologjik në Shkup. Prej vitit 1986 është profesor i dramës në Fakultetin e Artit Dramatik në Shkup.

Me paraqitjen e Stefanovskit, drama bashkëkohore maqedonase përjetoi sukses të madh, veçanërisht me dramat e tij "Jane Zadrogaz", "Mishi i egër", "Fluturim në vend", "Hi-Fi", "Double Bottom", "Shpirtrat me tatuazh", " Demoni i lagjes Dibër”.

Stefanovski është autor i dramave televizive "Klinç", "Marrja në pyetje e hekurudhave" dhe serialeve "Tumba, tumba divina", "Bushavata Abuka".

Është fitues i çmimeve “Stale Popov”, “11 Tetori”, “Çmimi Steriina”, “Vojdan Çernodrinski”. Anëtar korrespondent i MANU-së ishte edhe Goran Stefanovski.

Një eseist, intelektual dhe ligjërues shumë i vlerësuar, Stefanovski ka botuar punime në konferenca të shumta dhe ka mbajtur seminare nëpër Evropë. Leksioni i tij i fundit publik ishte në Kongresin Botëror të Federatës Ndërkombëtare për Kërkime Teatrore në Beograd në korrik 2018 si lektor plenar.

Anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Maqedonisë nga viti 1979, ndërsa nga viti 2004 anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë.

Video e ditës