Një orë fizike në palestër shkaktoi dhimbje koke për të gjithë klasën

Foto: Profimedia

Prindërit reagojnë ndaj redaksisë së "Free Press" se të hënën, një nxënëse shkolle shfaqi simptoma të Covid-19 dy orë pas orës së edukimit fizik që mësuesi mbante në shtëpi, dhe fëmijët praktikonin pa maska.

A duhet që mësuesit e edukimit fizik të mbajnë klasa në palestra, ku fëmijët ushtrojnë pa maska ​​në një pandemi? Kjo pyetje shtrohet këto ditë nga prindërit, të cilët reagojnë se fëmijët e tyre në disa shkolla praktikojnë në ambiente të mbyllura në palestra, në vend që të përfitojnë nga moti i mirë dhe të mbajnë mësimet jashtë.

Protokollet mësimore të pranisë fizike i lënë në dorë mësuesit të edukimit fizik të vlerësojnë nëse studentët duhet të mbajnë një maskë në varësi të sa lëvizin gjatë stërvitjes. Por, e gjithë kjo është veçanërisht e rrezikshme nëse shfaqet një rast pozitiv i koronavirusit në klasë, pra në klasë.

Ka një rast të tillë këto ditë në shkollën fillore "Hristijan Todorovski Karpos" në Shkup. Prindërit reagojnë ndaj redaksisë së "Free Press" se të hënën, një nxënëse shkolle shfaqi simptoma të Covid-19 dy orë pas orës së edukimit fizik që mësuesi mbante në shtëpi, dhe fëmijët praktikonin pa maska. Në fillim të vitit shkollor, prindërit reaguan ndaj vendimit të mësuesit për të mbajtur mësime në palestër, por reagimet e tyre u injoruan.

- Unë nuk mund ta kuptoj pse klasat e edukimit fizik mbahen vazhdimisht në palestër kur koha jashtë është e bukur dhe fëmijët mund të stërviten jashtë. Që nga dita e parë, prindërit reaguan ndaj vendimit të mësuesit të edukimit fizik për të ushtruar në palestër pa maska, por ajo mbeti në pozicionin e saj. Me këtë lloj kokëfortësie, ai tani i rrezikoi të gjithë fëmijët në klasë sepse ata ishin ulur në dhomat e zhveshjes pa maska ​​dhe normalisht vraponin dhe kërcenin në palestër të gjithë pa maska, dhe ne e dimë shumë mirë sesi tendosja delta përhapet shpejt brenda, na tha një nënë e një nxënësi.në shkollë.

Aktualisht, epidemiologët po "krehin" kontaktet në një përpjekje për të marrë një pamje të saktë të ndotjes.

Drejtoresha e shkollës, Mirjana Aleksova, në një deklaratë për "Free Press" shpjegon se protokollet janë të pasakta dhe se ajo dhe mësuesit bëjnë çmos për t'i zbatuar ato në mënyrën më të sigurt. Protokolli i Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës (MAS) për trajtimin e shkollave fillore gjatë një pandemie kërkon që pastrimi i palestrës, terreneve sportive dhe dhomave të zhveshjes të bëhet menjëherë pas përdorimit nga nxënësit. Shkollat ​​duhet të prezantojnë një sistem për lëvizjen e njëanshme të nxënësve nëpër ambiente dhe të kufizojnë numrin e njerëzve të pranishëm në dhomat e zhveshjes në të njëjtën kohë, si dhe daljen dhe hyrjen e kontrolluar në dhomat e zhveshjes. Përdorimi i palestrës duhet të bëhet nga një grup nxënësish nga e njëjta klasë, në mënyrë që të mos ketë ndërhyrje në klasa (për shembull, gjatë një ore mësimi, një klasë është në palestër dhe dy klasa janë jashtë në oborrin e shkollës ose në fushat e sportit).

- Edukimin fizik në këtë periudhë sa është ende ngrohtë e mbajmë jashtë, por dje ra shi dhe studentët ishin në sallë. Meqenëse nuk e kuptova atë që shkruhej në protokolle, thirra Qendrën për Shëndetin Publik dhe pyeta për maskat. Ata u pajtuan që nuk është përcaktuar qartë, por këshilluan që nëse kanë ushtrime statike, studentët duhet të mbajnë maska, dhe nëse ka aktivitete me lëvizje, të tilla si vrapimi, maska ​​i shqetëson ata dhe ata mund ta heqin atë - thotë Aleksova.

Në kontekstin që raste të tilla nuk janë të rralla në shkolla, drejtoresha thotë se nuk mund të parashikojë nëse modeli i mësimdhënies do të duhet të ndryshojë.

- Personalisht, mendoj se modeli hibrid është i mirë. Klasa ndahet në dy grupe, njëra shkon me prani fizike, pastaj tjetra. Në atë mënyrë është shumë e mbingarkuar - mendon ajo.

Ministria e Shëndetësisë njoftoi të hënën se sipas analizës më të fundit epidemiologjike të Institutit të Shëndetit Publik, incidenca e përhapjes së virusit në vend është ulur me 40%, krahasuar me përhapjen e virusit në dy javët e fundit në gusht. Prandaj, ata shtojnë se në moshën parashkollore dhe shkollore numri i të infektuarve është më i ulëti në krahasim me grupmoshat, pra në moshën 0-9 vjeç vetëm 3,9 përqind në vend janë COVID-pozitiv.

"Sipas këtyre të dhënave dhe zvogëlimit të incidencës së përhapjes së virusit, nuk ka nevojë të ndryshohet modeli i mësimdhënies," tha Komisioni për Sëmundjet Infektive - thuhet në një deklaratë nga Ministria e Shëndetësisë.

Video e ditës