Çmimi i ofruar nga ESM nuk është joreal dhe politik, por vendim i përgjegjshëm, thotë Bekteshi

Foto: Shtypi i Lirë / Dragan Mitreski

Çmimi i energjisë elektrike që ofron ESM prej 48 euro për megavat orë nuk është joreal në rrethana të tilla dhe të paktën politik, por është një vendim i përgjegjshëm, tha ministri i ekonomisë. Kreshnik Bekteshi.

Ai në një postim në Facebook thekson se çmimi mesatar për megavat orë energji elektrike për periudhën korrik-dhjetor 2022 në bursa është rreth 350 euro.

“Në kushtet e krizës energjetike, si Qeveri e përgjegjshme, ne gjithmonë plotësojmë nevojat e qytetarëve dhe do të vazhdojmë edhe në të ardhmen”, thekson ministri i Ekonomisë.

Bekteshi thotë se me masat e deritanishme të Qeverisë janë rimbursuar 80% e faturave të energjisë elektrike për amvisëritë dhe mbi 60.000 mijë kompani.

“Ne do të vazhdojmë në këtë drejtim për të mbrojtur qytetarët nga goditjet e çmimeve”, shtoi Bekteshi në njoftim.

ESM ishte i vetmi ofertues në tenderin për prokurimin e energjisë elektrike për plotësimin e nevojave të konsumatorëve për periudhën korrik - dhjetor të këtij viti të shpallur nga EVN Home si furnizues universal i energjisë elektrike, duke ofruar çmimin prej 48 euro për megavat orë, që është 17. për qind më i lartë se ai i mëparshmi.

- AD ESM si ofertues më i favorshëm dhe i vetëm në tender përmes ankandit elektronik i ofroi EVN Home çmimin e blerjes së energjisë elektrike prej 48 euro për megavat orë, për të mbuluar 100 për qind të sasisë totale të planifikuar. Çmimi i blerjes prej 48 euro për megavat orë për periudhën korrik - dhjetor 2022 është 17 për qind më i lartë se ai i mëparshmi që ishte fituar në tenderin e fundit të Furnizuesit Universal (janar - qershor 2022), kur AD ESM ofroi çmimin e blerjes prej rrymë prej 41 euro për megavat orë për nevojat totale të planifikuara të EVN Home, njoftuan të premten nga EVN Maqedoni.

ESM e arsyeton ofertën e saj me “rritje enorme të çmimeve të energjisë në nivel global, si dhe mosdisponueshmëria e tyre, veçanërisht gjatë sezonit të ngrohjes”.

- Çmimet e mazutit, thëngjillit, gazit dhe energjisë elektrike janë jashtëzakonisht të larta dhe ka vështirësi në prokurim, gjë që ndikon në çmimin e prodhimit të energjisë elektrike nga SHA ESM, tha ESM.

Video e ditës