Çmimi i energjisë elektrike në BE po thyen rekorde

Energjia Elektrike / Foto: EPA

Çmimet e energjisë elektrike në Evropë arritën një nivel rekord për shkak të uljes së dërgesave të gazit nga Rusia, raportoi gazeta britanike "Financial Times". (FT).

Ne Gjermani и në Francë, vendet kryesore në Eurozonë, çmimet për megavat orë për vitin 2023 viti vendosi rekorde të reja, duke arritur respektivisht 325 dhe 366 euro. Sipas ekspertëve, rritja është kryesisht për shkak të mungesës së gazit në Evropë, e cila u shfaq kryesisht për shkak të rënies së importit të kësaj energjie nga Rusia, e cila, nga ana tjetër, vjen si pasojë e vendosjes së sanksioneve ndaj Rusisë.

Për shkak të sanksioneve nga Kanadaja, Rusia nuk arriti të sigurojë në kohë turbinat e nevojshme për Nord Stream 1, duke e detyruar atë të kufizojë prodhimin e saj në 40 për qind të maksimumit.

Gazeta thekson se në Evropë po rritet frika se Rusia do të vazhdojë të shkurtojë furnizimin pas mbylljes parandaluese të gazsjellësit, i cili do të nisë më 11 korrik. Situata është përkeqësuar nga fakti se investimet në fushat e reja të gazit në të gjithë botën janë ngrirë gjatë pandemisë Covid-19, gjë që ka kufizuar rëndë aftësinë e BE-së për të devijuar importet.

Sipas ekspertëve, mungesa ekstreme e gazit në Evropë do të zgjasë të paktën edhe një vit viti. Lufta kundër krizës energjetike në BE ndërlikohet edhe më shumë nga fakti se gjermanët përpiqen të përmirësojnë situatën me kthimi të termocentraleve me qymyr, pasi çmimet e qymyrit janë gjithashtu tani në maksimum, raporton FT.

Thekson gazeta и se në të njëjtën kohë, shumë centrale bërthamore në Francë patën probleme të papritura të mirëmbajtjes teknike, të cilat kufizuan edhe prodhimin e energjisë elektrike në këtë sektor. Franca, e cila dikur ishte një eksportues neto i energjisë elektrike, tani duhet të mbështetet në furnizimet nga Gjermania, Britania e Madhe и vendet e tjera fqinje

Video e ditës