• Goditje e lirë

Lum ata me soba me dru

Më duket se tranzicioni energjetik, me respektin e duhur për mjedisin, do të kthehet në një fiasko të madhe. Kjo reflektohet gjithnjë e më shumë në çmimet e shkëmbimeve të energjisë elektrike dhe në sasitë e prodhuara. Tani, edhe ekonomia kryesore evropiane, Gjermania po fillon të edukojë popullsinë - çfarë të bëni nëse nuk ka energji elektrike për një kohë të gjatë,…

Lum ata me soba me dru Lexo më shumë »

I njëjti gjarpër nën të njëjtin gur

Dy javët midis raundit të parë dhe të dytë të zgjedhjeve janë zakonisht një periudhë matematikore. Për ata që zakonisht mendojnë, është më e vështirë pas zgjedhjeve lokale. Si e përcaktojnë, vendosin dhe llogaritin përfundimisht zgjidhjen e një sistemi të një mrekullie të ekuacioneve të ndërthurura me edhe më shumë të panjohura? Të gjithë ata që mbetën të famshëm në të dytin…

I njëjti gjarpër nën të njëjtin gur Lexo më shumë »

Çfarë mësuam këtë javë: Të vërtetat dhe iluzionet e humbjes

Në raundin e parë të zgjedhjeve lokale të dielën, SDSM pësoi humbjen e parë elektorale që nga rënia e Gruevskit. Natyrisht, kapitali politik i Zaevit dhe LSDM -së, i fituar kryesisht me suksesin e përmbysjes së regjimit të përdredhur gruevist, po shkrihet ngadalë por me siguri. Liria padyshim "nuk këndon" siç kënduan nënçmuesit për të! Zaev erdhi…

Çfarë mësuam këtë javë: Të vërtetat dhe iluzionet e humbjes Lexo më shumë »

Alibia e Mickoskit prej 11 milionë eurosh

Humbje parash ishin komentet për përvojat e këqija të votuesve me lexuesit elektronikë të gjurmëve të gishtave gjatë zgjedhjeve lokale të së dielës. Nga Hristijan Mickoski mësuam se çfarë është gjurma e gishtit në muajin mars, kur kishte arsye për t'u gëzuar, pas marrëveshjes së arritur me Zoran Zaev. Kryeministri pranoi kërkesat e liderit të opozitës – shtyrje…

Alibia e Mickoskit prej 11 milionë eurosh Lexo më shumë »

Kthimi i të dënuarve

Kryetari i sapozgjedhur i Aerodromit, Timcho Mucunski, ftoi kundërshtarët e tij për kafe në garën për njeriun e parë në komunë. Me këtë, siç tha ai, ai dërgoi një mesazh për bashkim, i cili ka nevojë jo vetëm për Aerodromin, por edhe për të gjithë vendin. Ai premtoi të pranojë dhe zbatojë çdo ide dhe projekt që…

Kthimi i të dënuarve Lexo më shumë »

Ne po i humbim paratë tona nëse bëhemi më të varfër

Refuzimi i frikës nga inflacioni do të jetë një gabim i madh deri në vitin 2023. Kjo u deklarua nga ekonomistët e "Deutsche Bank" në fund të shtatorit dhe vlerësimi i tyre konfirmohet çdo ditë. Çmimet e të gjitha lëndëve të para po rriten në bursat botërore - drithëra, metale, energji ... Në Maqedoni, si një ekonomi e hapur, gjendja e tregut botëror të aksioneve është reflektuar…

Ne po i humbim paratë tona nëse bëhemi më të varfër Lexo më shumë »

Kush i drejton të rriturit dhe me shpenzimet e kujt

Vite para pandemisë, pensionistët ishin "kafshë shtëpiake" të administratës së qytetit të Shkupit, kështu që edhe në kohën e kryetarit Koce Trajanovski u sigurohej transport falas i qytetit ose biletë mujore me tarifë preferenciale. Për të shmangur përhapjen e koronavirusit midis përdoruesve të transportit publik në kryeqytet, përfitimet e tyre u hoqën vitin e kaluar pasi…

Kush i drejton të rriturit dhe me shpenzimet e kujt Lexo më shumë »

Çfarë mësuam këtë javë: pika e Escobar

Maqedonia do të votojë të dielën. Ai do të zgjedhë kryetarët dhe këshilltarët në komunat e tij. Fushata ishte e ashpër, agresive, ndonjëherë brutale. Asnjë fjalë nuk u zgjodh për të denigruar kundërshtarët, asnjë premtim nuk u kursye, madje edhe më i pabesueshmi, më i shtrenjti dhe më i çuditshmi. Importantshtë e rëndësishme të fitoni më shumë vota, ia vlen të provoni gjithçka, diçka mund të "do"

Çfarë mësuam këtë javë: pika e Escobar Lexo më shumë »

Shkup, Tokio do të ngrihesh

Ne po numërojmë deri në heshtjen zgjedhore dhe raundin e parë të zgjedhjeve lokale në Maqedoni, në të cilat votuesit zgjedhin kryetarë dhe këshilltarë në komunat e tyre. Pra, le të përsërisim, zgjedhjet janë lokale, dhe kandidatët janë edhe më lokalë. Sidoqoftë, premtimet e fushatës janë rreptësisht globale dhe programet e propozuara të kandidatëve janë vizionarë spektakolarë të përkthyer në letër. Nga personale…

Shkup, Tokio do të ngrihesh Lexo më shumë »