Autoritetet bullgare këmbëngulëse për të vendosur tarifën e matësve të ujit?

Ujëmatës, Foto: Arkivi

Ministria rajonale nuk i shmanget synimit për të ngarkuar pronarët e pronave me një tarifë të re për aksesin në rrjetin e ujësjellësit. Kështu, abonenti do t'i paguajë ujësjellësit një shumë të caktuar çdo muaj, edhe nëse nuk ka përdorur një pikë ujë.

Me gjithë kritikat e shumta, ministria rajonale publikoi sërish në një dëgjesë publike projektligjin për ujësjellës kanalizime, i cili parashikon një mënyrë krejtësisht të re të përcaktimit të çmimit të ujit për amvisëritë. Aktualisht, çmimet janë të ngarkuara për tre lloje shërbimesh – dërgimi i ujit në pronë, heqja dhe pastrimi i tij, raporton “Sega.bg.news”.

Ligji i ri për ujin dhe kanalizimet parashikon vetëm dy komponentë – një shumë fikse për aksesin në shërbim dhe një çmim të ndryshueshëm për metër kub të sasisë së konsumuar. Kjo formulë e re u lançua në vitin 2020, kur u shfaq drafti i parë i ligjit të ri për ujin dhe kanalizimet dhe u prit me shumë kritika.

Tarifa e re e 'matësit të ujit' do të prekë të gjithë pronarët e pronave të pabanuara, të cilët do të duhet të paguajnë që rrjeti i ujit të arrijë në pronën e tyre, pavarësisht nëse përdorin ujë. Nuk dihet se si do të ndikojë kjo tek familjet e tjera, pasi nëse nuk ka ulje të çmimit të ujit, të gjithë do të paguajnë fatura më të larta për shkak të tarifës së re. Se si do të përcaktohet tarifa për “matësin e ujit” është aktualisht e paqartë.

Në projektligj thuhet se për këtë do të ketë një rregullim të veçantë. Dyshohet se komponenti fiks do të jetë shumë i lartë dhe mund të arrijë gjysmën e faturave aktuale.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës