Dokumentet bullgare rinovuan mosmarrëveshjet maqedonase

Flamujt maqedonas dhe bullgar / Foto: MPB

Deklarata e ministrit të ri të punëve të jashtme në qeverinë zyrtare të Bullgarisë, Nikolai Milkov, se do të sjellin një dokument të shkruar me detyra për institucionet bullgare për marrëdhëniet dypalëshe me Maqedoninë, shkaktoi spekulime se Sofja, në fakt, dëshiron të imponojë të reja. kushte për ne përsëri. Ministria e Punëve të Jashtme të Maqedonisë i ka mohuar dje supozime dhe spekulime të tilla.

VMRO-DPMNE-ja opozitare edhe pas përgënjeshtrimit mbeti e pa bindur se Milkov kishte për qëllim vetëm detyrime ndaj institucioneve bullgare dhe akuzoi se po ndodh “një debakli i ri dhe një dokument i ri i shkruar me detyra”, kështu që deputeti. Mile Lefkov përsëri kërkoi nga LSDM-ja në pushtet që të kontrollojë mbështetjen e tyre në zgjedhje, si dhe të mbajë referendum.

MPJ: Nuk ka dokumente të reja nga Sofja me kushte të reja për Shkupin

Ministria e Punëve të Jashtme thotë se nuk ka dokumente të reja të ndërsjella mes Maqedonisë dhe Bullgarisë.

“Ministria e Punëve të Jashtme po ndjek nga afër procesin e formimit të qeverisë zyrtare të Republikës së Bullgarisë dhe zhvillimin e politikave të brendshme dhe të jashtme, duke inkurajuar fokusin e rëndësishëm që i kushtohet marrëdhënieve tona dypalëshe si një element i rëndësishëm i qeverisë së re. mirë. “Të gjitha informacionet e publikuara për marrëveshjen e brendshme, për mënyrën e organizimit, planet e veprimit dhe prioritetet e qeverisë së re janë çështje të brendshme të Bullgarisë dhe nuk përfaqësojnë rezultatin e bisedimeve të ndërsjella”, thuhet në deklaratë.

Aude MPJ hedh poshtë të gjitha pretendimet se janë duke u përgatitur detyrime të reja për të dy shtetet përtej parimeve të dakorduara në Protokollin e ndërsjellë, që nënkupton reciprocitet brenda detyrimeve të marra dhe autonomi të komisionit të përbashkët për çështje historike dhe arsimore.

Shefi i ri i diplomacisë bullgare Nikolai Milkov njoftoi se Ministria e Punëve të Jashtme bullgare do të ketë për detyrë të miratojë një dokument me shkrim me të cilin do të përcaktohen detyrat e institucioneve në Bullgari, me detyrime të përcaktuara konkretisht në lidhje me dialogun bilateral me Maqedoninë.

– Qëllimi është të arrihet një qasje sistematike, me detyra dhe përgjegjësi të shkruara qartë, në mënyrë që të priten rezultate. Shpresoj se procedura për një konsolidim të tillë do të bëhet edhe në RS të Maqedonisë, ku nuk ka konsensus të dukshëm për këtë çështje - tha Milkov dhe shtoi se në Maqedoni një palë dëshiron dhe një tjetër nuk dëshiron të bashkëpunojë me ta, kështu që është. më e rëndësishme për Sofjen të vendosë bashkëpunimin me shtetin, sesa me ndonjë parti.

VMRO-DPMNE e interpretoi këtë deklaratë të Milkovit si shenjë se Bullgaria sërish po na dërgon kërkesa për përmbushje dhe akuzoi Qeverinë se fshihet nga opinioni.

- Ministri Milkov shpalli një dokument të shkruar me të cilin do të përcaktohen detyrat e institucioneve të ndryshme në marrëdhëniet me Maqedoninë. Kjo do të thotë se të gjitha të ashtuquajturat “obligime” për Maqedoninë do të rregullohen me shkrim dhe ato obligime do të vlejnë për institucionet maqedonase – tha dje deputeti dhe anëtar i Komitetit Ekzekutiv të partisë Lefkov.

Sipas tij, dokumenti i shpallur nga Milkovi do të jetë baza mbi të cilën Bullgaria do të vlerësojë progresin e Maqedonisë drejt BE-së sipas kushteve të tyre dhe sipas të cilit do të miratojë (ose jo) vazhdimin e negociatave.

- Ku janë tani Osmani, Mariçiq, Pendarovski dhe Kovaçevski të thonë se çfarë përmban ky dokument i shkruar i shpallur nga diplomacia bullgare? A do të fshihen sërish dhe do ta sjellin Maqedoninë në prag të krimit? - pyeti Lefkov.

Pas kësaj ka reaguar edhe nga LSDM-ja, e cila theksoi se për vetëm pesë vjet me qasje të përgjegjshme dhe burrërore i realizuan dy synimet më të mëdha strategjike të vendit, anëtarësimin në NATO dhe negociatat me BE-në, me gjuhën e ruajtur maqedonase dhe maqedonishten e mbrojtur. identiteti, dhe se tani që ka rënë pluhuri nga histeria, tregon qartë të gjitha gënjeshtrat e VMRO-DPMNE-së.

- Nuk ka asimilim dhe bullgarizim. Por pavarësisht se janë mohuar, nga Pallati i Bardhë vazhdojnë të përhapin gënjeshtra dhe të shpikin ndërtime për disa marrëveshje të reja, për kushte të reja me të cilat tentojnë të shqetësojnë opinionin. Shumë shpejt do të tregohet se kjo gënjeshtër e VMRO-DPMNE-së do të plasë si flluskë sapuni. Nuk është hera e parë që VMRO-DPMNE gënjen kur bëhet fjalë për interesat shtetërore dhe kombëtare. Kjo parti e udhëhequr nga Hristijan Mickoski ka problem sa herë që shteti bën përparim në integrimet evropiane - tha dje deputeti dhe zëdhënësi i LSDM-së, Darko Kaevski.

Klubi "Ivan Mihailov" nuk do të "dalë kurrë"

Marrëdhëniet maqedono-bullgare po tronditen aktualisht nga zbulimi i një medie gjermane se shtëpia në të cilën ndodhet klubi kulturor bullgar "Ivan Mihailov" në Manastir dikur i përkiste një familjeje hebreje që u dëbua dhe u vra në kampin fashist Treblinka. Komuniteti hebre i Maqedonisë për momentin nuk mund ta konfirmojë këtë, por pas disa ditësh do të dihet nëse janë të vërteta informacionet e tmerrshme të servisit kombëtar gjerman ZDF, pasi të ketë përfunduar procedura verifikuese e nisur nga Kadastra.

- Nuk do të mund të konfirmoja nëse ndërtesa e përmendur ishte në pronësi të hebrenjve maqedonas në të kaluarën. Kemi filluar një procedurë dhe presim përgjigje nga institucioni kompetent. Është e vërtetë se përballë shtëpisë ka një ndërtesë në pronësi të Komunitetit Hebre të Maqedonisë. Për momentin nuk kemi informata konkrete, por besoni se do të mundohemi t'i marrim - tha për Plusinfo, Pepo Levi, kryetar i komunitetit hebre.

Televizioni ZDF ka publikuar së fundmi reportazhin “Jo me asnjë çmim në BE” në të cilin, ndër të tjera, Ljupço Gorgievski, drejtori i qendrës bullgare në Manastir, i është përgjigjur pyetjes së autorit nëse është e pandjeshme që qendra t'i kushtohet Ivan Mihailovit. , i cili ka bashkëpunuar me nazistët, thotë se ky bashkëpunim nuk u vërtetua dhe se për ta roli i tij në historinë e bullgarëve në Maqedoni është më i rëndësishëm dhe librat e historisë duhej të ndërroheshin.

Video e ditës