Parlamenti bullgar miratoi një deklaratë që dënon ashpër dhunën ndaj bullgarëve maqedonas në Maqedoni

Kuvendi i Bullgarisë / Foto: MPB

Parlamenti bullgar me shumicë të madhe miratoi një deklaratë që dënonte kategorikisht dhunën ndaj bullgarëve maqedonas në Maqedoni, si dhe nënçmimin e problemit të të drejtave dhe sigurisë së tyre. Bullgaria dënoi gjuhën e urrejtjes dhe këmbënguli në zbatimin e Traktatit të Miqësisë, të cilin, sipas Sofjes, autoritetet në Shkup nuk e respektojnë. Kjo është pjesë e pretendimeve në deklaratën e Asamblesë së 48-të Kombëtare, e cila është një nga vendimet e fundit të deputetëve para se të shpërndahen, miratuar me 184 vota “pro” dhe 1 “abstenim”.

Siç raportojnë mediat bullgare, një nga arsyet për miratimin e deklaratës është rrahja brutale e bullgarit maqedonas Hristijan Pendikov, sekretar i klubit bullgar në Ohër “Car Boris Treti”. Dokumenti u miratua vetëm një ditë pasi një delegacion i bullgarëve të Maqedonisë u mirëprit në Komisionin Evropian nga Komisioneri Evropian për Zgjerim Oliver Varhelji.

Deklarata bashkon propozimet e Desislava Atanasova nga GERB, Andrej Gyurov nga PP, Kostadin Kostadinov nga Prerodba dhe Elisaveta Belobradova dhe Stojan Mihalev nga DB.

Ai përbëhet nga disa pika:

Asambleja Kombëtare dënon kategorikisht manifestimet dhe thirrjet për dhunë ndaj bullgarëve në Maqedoninë e Veriut, organizatave dhe klubeve të tyre, dhe veçanërisht krimin e rëndë kundër bullgarit Hristijan Pendikov dhe insiston me vendosmëri në marrjen e masave sistematike nga të gjitha institucionet për zbulimin dhe nxjerrjen e autorëve. drejt drejtësisë;

Ai dënon gjuhën e urrejtjes në Maqedoninë e Veriut kundër bullgarëve vendas dhe Bullgarisë, si dhe manifestimet e saj në mjedisin politik, publik dhe mediatik. Ai u bën thirrje autoriteteve dhe institucioneve në Maqedoninë e Veriut që të marrin masa gjithëpërfshirëse, urgjente dhe efektive për të luftuar gjuhën e urrejtjes dhe krimet e urrejtjes në të gjitha format dhe manifestimet kundër qytetarëve dhe qytetarëve bullgarë me vetëdije bullgare. Shpreh gatishmërinë e plotë për të ofruar çdo ndihmë për arritjen e këtij qëllimi, duke përfshirë bashkërisht me partnerët dhe institucionet ndërkombëtare;

Refuzon mohimin, përçmimin dhe refuzimin e vazhdueshëm të përgjegjësisë për ekzistimin e një problemi me të drejtat dhe sigurinë e bullgarëve në Maqedoninë e Veriut;
Ai kundërshton moszbatimin e përhershëm të Marrëveshjes për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim ndërmjet Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut nga viti 2017 dhe protokolleve dypalëshe nga mbledhjet e Komisionit të Përbashkët Ndërqeveritar nga neni. 12 të 2019 dhe 2022;

Shpreh shqetësimin se përshkallëzimi i fushatës antibullgare në Maqedoninë e Veriut mund të kërcënojë procesin e përfshirjes së bullgarëve në Kushtetutën e vendit, si dhe zhvillimin e proceseve dhe institucioneve demokratike në Maqedoninë e Veriut dhe rrugën e saj drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian, që u shërben interesave të vendeve të palëve të treta;
Ajo kundërshton ndryshimet në Ligjin për shoqatat dhe fondacionet nga viti 2022, të cilat diskriminojnë dhe kufizojnë qëllimisht të drejtën e asociimit të bullgarëve në Maqedoninë e Veriut. Këto ndryshime mund të pengojnë dhe paracaktojnë veprimtarinë e Komisionit të Përbashkët Multidisiplinar, sipas nenit. 8 të Marrëveshjes 2017 për periudha dhe persona të caktuar;

Refuzon deklaratat e rreme dhe manipuluese për të kaluarën bullgare në hapësirën publike dhe politike të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe i pranon ato si mbjellje të qëllimshme të urrejtjes ndaj Bullgarisë dhe bullgarëve;

Thekson se mbrojtja e të drejtave të qytetarëve bullgarë dhe qytetarëve me vetëdije bullgare në Maqedoninë e Veriut duhet të garantohet gjithashtu përmes përdorimit të plotë të instrumenteve të vendosura në kornizën e negociatave të miratuara nga Bashkimi Evropian dhe me vendimin e Asamblesë Kombëtare të 47-të e datës 25 qershor 2022;

Ai u bën thirrje qytetarëve, organizatave dhe institucioneve në Maqedoninë e Veriut, të cilët janë vërtet të përkushtuar ndaj vlerave demokratike dhe rrugës evropiane të vendit, të mbajnë qëndrim të qartë dhe të insistojnë në ndryshimin e nevojshëm.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës