“Blic” bullgar: Bullgaria do të paguajë të paktën 13 milionë euro për të afërmit e viktimave

autobus, aksident automobilistik, bullgari
Autobusi maqedonas që u dogj në një aksident të tmerrshëm në Bullgari / 23 nëntor 2021 / foto: EPA / EFE

Deri në 250.000 leva (125.000 euro) dëmshpërblim do të duhet të paguajë Bullgaria për viktimat e aksidentit të autobusit në autostradën e Strumës, nëse kushtet e rrugës vërtetohen se janë shkaku i vdekjes së 45 personave. Pas pikëllimit, vjen kërkimi për drejtësi për familjarët e të vrarëve në aksidentin tragjik automobilistik në autostradën “Struma”, shkruan. bullgar "Blic".

“Faji për incidentin është kompleks, si me shoferin e autobusit ashtu edhe me infrastrukturën në zonën e aksidentit”, tha avokati Nikolaj Dimitrov. Sipas tij, shoferi në leximin e parë nuk i ka respektuar kushtet e rrugës në të cilat ka pasur shikueshmëri të zvogëluar, por nga ana tjetër mund të vërtetohet se fajin e ka kushtet e rrugës, gjegjësisht infrastruktura dhe mirëmbajtja e saj. aksidenti.

Nëse bëhet një paralele, tragjedia në Svoge, ku humbën jetën 20 persona, tregoi se kishte probleme edhe në rrugë, pra projektimi i saj ishte problematik. Të afërmit e viktimave mund të paraqesin kërkesë për dëmin jomaterial.

"Rasti është i komplikuar sepse numri i të vdekurve është i madh dhe kufijtë e sigurimit të përgjegjësisë civile në autobus në Maqedoninë e Veriut janë të kufizuara dhe nuk do të mund të mbulojnë të gjitha kërkesat e paditësve." tha avokati Dimitrov.

Llogaritjet tregojnë se paratë e sigurimit nuk do të mjaftojnë as një të dhjetën për të mbuluar dëmet. Kështu, nëse vërtetohet fajësia e Agjencisë mëmë për Infrastrukturën Rrugore (RIA), me shumë mundësi të gjithë trashëgimtarët do të kërkojnë dëmshpërblim duke u ankuar për kushtet e rrugës, sepse vendi ku ka ndodhur aksidenti është Bullgaria. Ekspertët nga kompanitë bullgare të sigurimit komentojnë se shuma pritet të arrijë të paktën 25 milion leva (12,5 milion euro).

Nga 100.000 deri në 125.000 euro mund të kërkojë secili prej prindërve nëse fëmija i tyre ka vdekur në aksident. Fëmijët e rritur pa prindër mund të marrin deri në 100.000 euro për një prind të humbur, dhe për një vëlla, motër, gjyshe ose gjysh të vdekur shuma është rreth 25.000 mijë euro.

Shërbimi Rrugor shpesh dënohet për mosmirëmbajtje të seksioneve dhe ndërtim të dobët të rrugëve, tregon praktika gjyqësore. Çështjet civile mund të zgjasin rreth një vit e gjysmë, dhe çështjet penale zgjasin më shumë.

Sipas informacioneve fillestare, disa firma të mëdha ligjore bullgare kanë ofruar tashmë ndihmë për qeverinë maqedonase në mbrojtjen e interesave të të afërmve përpara një gjykate bullgare.

Video e ditës