Bullgaria do të marrë 11 miliardë euro evropiane, vendosi Brukseli

EEG-EFE / PATRICK SEEGER

Komisioni Evropian i jep Bullgarisë 11 miliardë euro për ekologjinë, infrastrukturën, punësimin dhe akuakulturën, sipas marrëveshjes së partneritetit për periudhën 2021-2027, tha përfaqësia e përhershme e vendit në Bruksel.

Siç njofton korrespondenti i MIA-s nga Sofja, marrëveshja përcakton strategjinë investuese të Bullgarisë në fushën e politikës së kohezionit për periudhën 2021-2027. Mjetet nga politika e kohezionit do të promovojnë kohezionin ekonomik, social dhe territorial në rajonet bullgare dhe do të ndihmojnë në zbatimin e prioriteteve kryesore të BE-së, si tranzicioni mjedisor dhe dixhital.

Këto fonde do të mbështesin gjithashtu fushat e politikave ku Bullgaria ka potencial për të bërë përparim dhe për të reduktuar pabarazitë rajonale në vendin e tyre. 2,4 miliardë euro nga ERDF dhe Fondi i Kohezionit do të ndihmojnë Bullgarinë të arrijë objektivat e saj klimatike.

600 milionë euro do të ndihmojnë në rritjen e pjesës së burimeve të rinovueshme të energjisë në 27% të konsumit total të energjisë, si dhe në uljen e konsumit të energjisë dhe emetimeve të gazeve serrë në ndërtesat publike. Fondet e ERDF do të përdoren gjithashtu për të ricikluar 70% të të gjitha mbetjeve të paketimit.

Video e ditës