Buxheti është i rëndë dhe inflacionist, thotë Trajko Sllaveski - po rritet deficiti dhe borxhi publik

Foto: Ekrani i printimit

“Do të urreja të besoja se qeveria po e bën me vetëdije për të nxitur inflacionin, por politikat në ekonomi vetëm sa po rrisin borxhin dhe deficitin”, tha ai. Trajko Sllaveski, anëtar i KI-së së VMRO-DPMNE-së, në paraqitjen e sonte mysafire në emisionin “Trilling” në Televizionin 24.

Ai shtoi se mund të bëhet fjalë për mosnjohje të politikave ekonomike dhe financave publike.

“E dyta - populizmi, me inerci për të kënaqur grupe të caktuara shoqërore në vend duke dëmtuar shumicën e qytetarëve. Së treti - pamundësia për të kënaqur disa apetitete të partnerëve të koalicionit, si shpenzimi i mjeteve për Korridorin 8 dhe marrëveshja me “Bechtel dhe Enka”, dhe projekte të tilla në situata krize shtyhen së paku për një vit”, thotë Sllaveski.

Ai tha se “një buxhet që krijon deficite duhet t'i zvogëlojë ato deficite sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse çdo deficit do të thotë rritje e borxhit publik”. Deputetët e VMRO-DPMNE-së, thotë Sllaveski, theksuan se buxheti është "i rëndë dhe inflacionist".

“Për vetëm dy vite, pra nga fundi i vitit 2021, realizimi dhe projeksioni për vitin 2023, të hyrat në buxhet do të rriten për një miliard euro, kurse shpenzimet për një miliard e njëqind euro. Në krahasim me BPV-në prej rreth 12 miliardë euro në Republikën e Maqedonisë, kjo është një shifër e frikshme dhe befasuese. Me këtë po futemi në një situatë ku kreditorët do të na thonë së shpejti ndaloni, sepse ju jeni një vend me borxhe dhe nuk jemi të sigurt se do të mund të vazhdoni të merrni hua dhe të paguani kreditë, ne nuk jemi. në këtë situatë tani, por lehtë mund të gjendemi në këtë situatë, me buxhete të tilla”, tha Sllaveski.

Video e ditës