Kreditë e shpejta do të vazhdojnë të miratohen në mënyrë elektronike, por me mekanizma mbrojtës

ilustrim

Deri më tani ajo mund të kalonte një faturë transaksioni të maskuar me photoshop, apo të blinte televizor, lavatriçe, frigorifer... me letërnjoftim të dikujt tjetër?!

Pas një sërë abuzimesh me dokumentet personale, ku njerëzit në mënyrë të pavetëdijshme u përballën me bllokimin e llogarive për të paguar kreditë e shpejta që nuk i përdornin, Ministria e Financave po përmirëson përfundimisht rregulloren. Është miratuar një Rregullore për mënyrën e menaxhimit të rrezikut kreditor të një shoqërie financiare, por një pjesë e saj do të zbatohet nga 1 maji dhe një tjetër më 1 korrik. Pjesa, dispozitat e së cilës i referohen identifikimit të kredikërkuesve, duhet të shohë më shpejt dritën e ditës, dhe pjesa që i referohet një lloj mbrojtjeje ndaj mbiborxhit do të fillojë të zbatohet më vonë.

Sipas Rregullores së re, “nëse mjetet janë paguar në llogarinë personale të pagesës së klientit, shoqëria financiare nuk duhet të identifikojë dhe përditësojë të dhënat e klientit”. Kjo do të thotë, si më parë, pas aplikimit elektronik, huamarrësit mund t'i marrin lehtësisht paratë në llogarinë e tyre. Por tani ka masa mbrojtëse kundër abuzimit.

- Aplikimi elektronik është ende i mundur, ku ose do të përdoret një skemë e kombinuar e verifikimit të identitetit, ose paratë do të paguhen vetëm në llogarinë e klientit. KIBS ofron një shërbim ku mund të kontrolloni se kujt i përket llogaria me të dhëna të caktuara. Deri më tani mund të bëhej edhe photoshop-i i llogarive, pra ndryshimi i emrit dhe mbiemrit, si dikush që i ishte përdorur letërnjoftimi për të marrë një kredi false. Pra, paratë kanë shkuar në një llogari, dhe borxhin e ka menaxhuar një person tjetër – shpjegon një burim për “Sloboden Pechat”.

Burimi ynë thotë se shumica e abuzimeve kanë ndodhur në tregti.

- Deri më tani, tregtarët kanë ofruar shitjen e produkteve në marrëveshje me kompanitë financiare, por në atë mënyrë që të dhënat nga karta e identitetit e përdorur për marrjen e kredisë nuk krahasohen me të dhënat e personit që ka marrë mallin. Epo, kështu që ishte e mundur të thuhej për të dorëzuar mallrat në një adresë krejtësisht të ndryshme. Nuk do të jetë më e mundur për ta bërë këtë. Personi që paguan, pra ka marrë kredinë, duhet të identifikohet kur merr mallin, për shembull televizor, frigorifer apo ndonjë makineri tjetër – thotë bashkëbiseduesi ynë.

Me Rregulloren e re qytetarët duhet të shpëtohen nga borxhi i tepërt. Nga 1 korriku, kredia e miratuar duhet të jetë e tillë që kësti të mos jetë më i lartë se 70 për qind e të ardhurave. Ose, nëse dikush ka pagë 30.000 denarë, kësti mund të jetë më së shumti 21.000 denarë. Megjithatë, sipas ekspertëve, nga njëra anë kjo është e mirë, por nga ana tjetër hap hapësirë ​​për marrjen e parave në mënyrë të paligjshme.

Beteja për rregullimin e tregut të kredive të shpejta është udhëhequr nga Avokati i Popullit për një kohë të gjatë. Duke prezantuar Raportin Vjetor para gazetarëve vitin e kaluar, ai tregoi se për një kredi të shpejtë prej 9.000 denarë, një qytetar është detyruar të paguajë shumën tetë herë më të madhe se borxhi kryesor, ose 75.772 denarë. Në të njëjtën kohë, ai sqaroi se vetëm kompensimi për vonesën e kësaj kredie ishte 58.846 denarë. Në daljen e djeshme të ftuar në Tv 24, ai përsëriti se vazhdojnë ankesat për detyrimet e mëdha pas kredive të shpejta, si dhe ka treguar një shembull ku një personi me aftësi të kufizuar i është vjedhur identiteti dhe i ka lindur borxhi.

Në vend ka 33 shoqëri financiare. Të gjithë reklamojnë se është e shpejtë dhe e lehtë për të marrë një kredi. Për kredinë prej 30.000 denarë në 8 këste, përmes “M Cash”, kësti është 6.778 denarë. “Flex Credit” në ueb faqen e saj ka njoftuar se në rastin e kredisë prej 10.000 denarë në afat prej 3 muajsh, shuma e përgjithshme e kamatës për periudhën e shfrytëzimit të kredisë do të jetë 419 denarë. “Iute” si kredinë më të njohur në ueb faqen e saj e rendit 30.000 denarë. Kamata është zero denarë, por tarifa e miratimit është 7.154 denarë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës