Hyrja e shpejtë në BE pa të drejtën e vetos është "trokitje në derën e gabuar"

Bojan Mariçiq / 19 korrik 2022 / Foto: Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut

Hyrja e shpejtë në BE pa të drejtën e vetos është "trokitje në derën e gabuar"

Pak ditë më parë, Zëvendëskryeministri për Çështjet Evropiane, Bojan Mariçiq, ushqeu shpresat me deklaratën se ia vlen të diskutohet ideja e anëtarësimit më të shpejtë të vendeve të Ballkanit Perëndimor në BE me të drejtën e ngrirë të vetos ose. të një komisioneri në 5-10 vitet e para, duke shpjeguar se për ne është e rëndësishme që të hyjmë sa më shpejt në sistemin e vendimmarrjes politike nëpërmjet Parlamentit Evropian dhe Këshillit të Ministrave.

Por për disa ekspertë dhe për disa diplomatë, kjo “hyrje e shpejtë pa të drejtë vetoje” është joreale dhe kufizohet me një iluzion. Është e vërtetë që për një iniciativë të tillë flitet prej vitesh, por diplomatët thonë se është e vështirë, pothuajse e pamundur të pritet realizim deri në ndryshimin e Traktatit të BE-së.

“Kjo po troket në derë të gabuar në një kohë kur nuk duhet harxhuar energji për shpresa të rreme”, komentuan shkurt burime diplomatike.

Edhe nëse flitet për një lloj procedure për kalimin e kësaj nisme, ekspertët thonë se ka shumë segmente që nuk janë të qarta. Nëse shikoni vetëm veton e ngrirë, disa ekspertë ligjorë besojnë se kjo nënkupton një ndryshim të marrëveshjeve, ndërsa të tjerë argumentojnë se mund të zgjidhet me një derogim. Por tashmë është një debat ligjor që askush nuk e di nëse është i nevojshëm dhe nëse mund të hapet pikërisht tani.

Simonida Katsarska nga Instituti për Politika Evropiane thotë se anëtarësimi në BE me veto të vonuar për një pjesë të rajonit është një nga idetë që është shfaqur në qarkullim në dy vitet e fundit, duke marrë parasysh se sa kompleks është procesi i anëtarësimit, me një fund i paparashikueshëm dhe i pasigurt.

- Propozimi ka për qëllim kryesisht shtetet anëtare, për t'u përballur me frikën e tyre se rritja e numrit të aktorëve në tryezë do të sjellë një bllokadë shtesë në BE - thotë Katsarska për "Sloboden Pechat".

Ky, sqaron ajo, është një nga propozimet që janë objekt diskutimi para së gjithash në opinionin ekspert, ku merren parasysh edhe pasojat e mundshme, por është larg nga ndonjë formë propozimi formal.

Maricic, duke mbrojtur këtë iniciativë, tha se "është më mirë të jesh në tryezë sesa të presësh edhe dhjetë vjet që BE të reformohet dhe natyrisht të mos i ketë ato të drejta".

- E drejta e vetos dhe e drejta për të zgjedhur një komisioner nga ne, edhe nëse vijnë më vonë, nuk është një problem i tmerrshëm, sepse sigurisht që shteteve u duhen pesë deri në 10 vjet që të socializohen në atë sistem të ri. Ne duam të jemi në BE për shkak të pranimit të atyre vlerave dhe standardeve, hyrjes në tregun e përbashkët dhe pjesëmarrjes në vendime të mëdha”, tha Mariçiç.

Diplomatët thonë se sipas Traktatit të BE-së, e vetmja mundësi është rregulli Passarella si një mekanizëm për të futur një amendament të një natyre specifike. “Këto rregulla modifikojnë rregullat e vendimmarrjes që prekin aktet e Këshillit të BE-së duke lejuar votimin me shumicë të cilësuar në vend të unanimitet ose duke kaluar nga një procedurë e veçantë në një procedurë të zakonshme legjislative”, thuhet në shpjegimin e rregullit nga Passarella.

Sipas diplomatëve, pritja e ndryshimeve tani është vetëm një çështje teorike.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës