Ushtarët britanikë të egër nuk do të përgjigjen në vend, e tillë është marrëveshja me NATO-n

Komisariati/foto: EPA/EFE. Georgi Licovski

Ushtarët britanikë që erdhën në vend për stërvitjen e fundit ushtarake të NATO-s në poligonin e Krivolakut, këto ditë shkaktuan një sërë incidentesh, por në Maqedoni nuk do të përgjigjen, sepse kështu kërkon një marrëveshje e nënshkruar në kuadër të hyrjes së vendit në NATO. shkruan MKD.mk.

Disa ushtarë britanikë ishin atje këto ditë shkaktarët nga disa incidentet, më pas përfunduan në një stacion policor. Për këto raste MPB ka raportuar në buletinet e rregullta policore.

Ministria e Mbrojtjes thotë se nisja e procedurave dhe sanksionimi i mundshëm i trupave të huaja është përgjegjësi e shteteve dhe institucioneve të vendeve nga vijnë trupat.

“Të gjitha trupat që vijnë nga vendet aleate për stërvitje dhe stërvitje në Maqedoninë e Veriut bien nën NATO SOFA – marrëveshje (Marrëveshja e Statusit të Forcave), e cila vlen për të gjitha vendet anëtare të Aleancës. Institucionet vendase që kanë detyrimin për ruajtjen e rendit dhe qetësisë publike dhe në rast të prishjes së tij mund të ndërhyjnë dhe të parandalojnë përshkallëzimin, por kompetenca e tyre është e kufizuar. Inicimi i procedurës dhe sanksionimi eventual është në kompetencë të shteteve dhe institucioneve të shteteve nga vijnë ushtarët”, thuhet në përgjigjen e Ministrisë së Mbrojtjes për MKD.mk.

Në asnjërin rast, sipas përgjigjes së MM-së, MPB-ja nuk mund të ngrejë kallëzim ndaj tyre, pasi siç thonë ata, juridiksioni i tyre është i kufizuar, edhe pse në të kaluarën ka pasur grabitje veture, thyerje restoranti dhe sulm ndaj një zyrtari.

Kontingjenti britanik është pjesë e stërvitjes shumëkombëshe “Fast Response 22” në të cilën realizohen operacione ajrore në këtë vëllim. Në stërvitjen ushtarake në Krivolak marrin pjesë 4.600 pjesëtarë të forcave të armatosura të tetë vendeve anëtare të NATO-s.

Video e ditës