Një kompani britanike në Maqedoni ka lënë punonjësit e saj pa paga

Aleksandar Ognjanovski Foto: Free Press

Sipas Ligjit për Shoqëritë Tregtare, është e mundur regjistrimi i një shoqërie pa depozit themelues. Afati i pagesës është një vit dhe nëse nuk ndodh, fshihet! Punonjësit kanë frikë se kompania do të fshihet dhe se nuk do të marrin asgjë

Aleksandar Ognjanovski është njëri prej 30 të punësuarve që punojnë apo kanë punuar në kompaninë britanike “Star Care” dhe që kanë mbetur pa një apo dy rroga. Ognjanovski, si pak të tjerë, vendosi të kërkojë drejtësi në gjykatë. Por ai hasi në një situatë të pashpresë dhe edhe nëse do ta kërkonte, nuk do ta merrte, i tha avokati të cilit iu drejtua. Dhe arsyeja është më se e rëndë sepse kjo situatë mund të ndodhë në çdo kompani tjetër. Sipas Ligjit për Shoqëritë Tregtare, është e mundur regjistrimi i një shoqërie pa depozit themelues. Afati i pagesës është një vit dhe nëse nuk ndodh, fshihet! Kështu, kjo shoqëri e themeluar më 31.1.2023 mund të fshihet në çdo moment nga Regjistri Qendror (sipas deklaratës së datës 8 shkurt, ekziston ende).

Avokati me të cilin folëm thotë se kompania thjesht do të pushojë së ekzistuari dhe borxhet nuk do të mblidhen.

- Në këtë rast, badiala do t'i merrte para dikujt nëse do të padiste. Ne shohim se sa e besueshme është kompania. Në kohën kur ne hetuam këtë rast, kompania ishte gjallë. Punonjësit mund të kërkojnë falimentimin e kompanisë, por çka nëse nuk ekziston. Në Ligjin për Shoqëritë Tregtare, për të hapur sa më shumë kompani, lejohej që depozita e themelimit prej 5.000 mijë eurosh të paguhej brenda 12 muajve, në të kundërtën kompania të fshihej. Dhe kur fshihet, mund të krahasohet me një të ndjerë, nuk mund t'i ngarkohet asgjë - thotë avokati që donte të mbetej anonim.

Bashkëbiseduesi ynë Aleksandar Ognjanovski, i cili ka humbur pagën, thotë se në këtë kompani është punësuar më 29 në pozitën “përkrahje klienti”. Pagën e disa ditëve të punës së bërë në shtator e ka marrë vetëm më 2023 nëntor, kur tashmë dyshonte se diçka nuk shkonte në kompani. Megjithatë, ai i dha vetes një afat dhe qëndroi deri në fund të vitit të kaluar. Kështu, kompania i detyrohej atij nëntor dhe dhjetor.

- Të gjithë punonjësit u shkurtuan për ato dy paga. Është e tmerrshme që ligji lejon një fshirje të tillë të kompanive. Unë nuk e dija këtë dhe derisa isha në punë ende mendoja se do të tejkalohej një lloj ndalimi i përkohshëm - komentoi Ognjanovski.

Natasha Skenderova është prokurore, gjegjësisht person i autorizuar që mund të lidhë kontrata dhe të kryejë punë dhe veprime juridike në emër dhe për llogari të kompanisë britanike, si dhe të përfaqësojë kompaninë në procedurat para organeve administrative dhe autoriteteve të tjera shtetërore. Në një prononcim për “Sloboden Pechat”, ajo thotë se nuk ka kompetencë për të paguar pagat, por se po bën gjithçka që ka në dorë që ato të paguhen sa më shpejt.

- Punonjësit do të paguhen sa më shpejt që të jetë e mundur. Ne si menaxhment këtu shërbejmë si një lidhje me menaxherin dhe me klientin që është i detyruar të paguajë detyrimet ndaj nesh. Klienti synon të vazhdojë punën nga Shkupi. Presim në çdo moment që të pastrohen pagat dhe të ulemi e të flasim se si të ecim përpara. Kjo vlen edhe për mua, edhe për rrogën time dhe jam e punësuar atje - thotë Skenderova.

Aleksandar Ognjanovski ishte i ngarkuar për komunikim live “chat” me përdoruesit nga Brazili.

Skenderova sqaron se qëllimi i të gjithë projektit ka qenë që të punësohen më shumë se 100 persona, të funksionojnë në tre turne dhe të shërbehen më shumë se një klient.

- Tani janë pak më shumë se 10 punonjës. Meqë ra fjala, në një moment kompania kishte rreth 30 punonjës. Ne nuk kemi shkarkuar askënd, dhe kemi investuar shumë në stërvitjen e tyre - thotë Skenderova.

Sa i përket 5.000 mijë eurove të papaguara si depozitë themeluese, Skenderova thotë se avokatët e kanë njoftuar se me fluksin e parë të pagave do të sigurohet ajo shumë.

- Nuk jam person juridik, por jam konsultuar. Më thanë që hyrja e pagave është e mjaftueshme. Kjo hyrje mund të përdoret për të paguar investimin fillestar dhe më pas të tërhiqet dhe të përdoret për paga. Kjo kompani nuk ka ndërmend të mashtrojë askënd, t'i punësojë me qëllim që t'i lërë pa pagesë - siguron Skenderova.

“Sloboden Pechat” ka tentuar të kontaktojë edhe me menaxherin e një kompanie nga Britania, Jeremy David Beber, përmes adresës së emailit të lënë në Regjistrin Qendror, por teksa shkruajmë tekstin, nuk ka përgjigje.

Sipas profilit të tyre në LinkedIn, Skopje Starcare është një kompani për mbështetjen e klientëve që ofron shërbime të jashtëzakonshme ndaj klientit. “Misioni ynë është të sigurojmë që klientët tanë të kenë një përvojë pozitive me produktet dhe shërbimet e tyre duke ofruar mbështetje superiore”, shkroi kompania.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës