Britania nuk pendohet për një miliard për izolimin e shtëpive

Shtëpitë familjare gati për rinovim të madh në Holmfrith - Foto EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Qeveria britanike planifikon të ndajë një fond prej 1 miliard paund për projektet e izolimit termik në shtëpi dhe ndërtesa në vitin 2023, në mënyrë që të reduktojë ndjeshëm konsumin e energjisë dhe emetimet e gazrave të dëmshëm në atmosferë.

Britania e Madhe ka lënë mënjanë fonde për izolim, por kjo ka qenë e kufizuar për familjet më të varfra që nuk kanë para të mjaftueshme për të përmirësuar vetë shtëpitë e tyre. Fondi tani është zgjeruar si në sasi ashtu edhe në akses. Qeveria njoftoi se programi kombëtar do të zgjasë nga fillimi i vitit të ardhshëm deri në mars 2026 si pjesë e një projekti gjithëpërfshirës për uljen e konsumit të energjisë me 15 për qind deri në fund të kësaj dekade.

– Programi eco plus do të ndihmojë qindra mijëra njerëz në mbarë Mbretërinë për të izoluar më mirë shtëpitë e tyre dhe për të reduktuar konsumin e energjisë për ngrohje dhe ftohje. Familjet do të jenë në gjendje të kursejnë qindra paund në vit - njoftoi ministri i Financave Jeremy Hunt.

Britanikët nuk janë të përjashtuar nga kriza energjetike kontinentale dhe buxhetet familjare po marrin një taksë të rëndë nga lufta në Ukrainë dhe mbyllja e furnizimeve me gaz nga Rusia. Autoritetet kanë ndarë subvencione në vlerë prej 25 miliardë paund për këtë vit fiskal, ndërsa planifikojnë të ndajnë 13 miliardë për vitin e ardhshëm.

Sekretari i Energjisë dhe Biznesit Grant Shapps thotë se programi kombëtar i izolimit do të ndihmojë si familjet ashtu edhe shtetin të kapërcejnë varësinë e tij nga energjia e importuar.

Nga fondi i ri, 80 për qind do të ndahet për familjet që nuk plotësojnë kriteret për të përfituar ndihmë në bazë të të ardhurave, dhe shtëpitë e të cilave nuk janë mjaft efiçente. Fondi do të plotësohet nga buxheti prej 12,6 miliardë paund për efiçencën e energjisë deri në vitin 2028.

Autoritetet kanë ndarë gjithashtu 18 milionë funte për një fushatë për të inkurajuar qytetarët që t'i bëjnë shtëpitë e tyre më efikase në energji, të fikin ngrohësit në dhomat ku nuk qëndrojnë dhe të ulin temperaturën e ujit në kaldaja.

Video e ditës