Britania dhe Spanja i kanë bërë thirrje NATO-s që të kujdeset për ndikimin rus në Afrikë

Margarita Robles dhe Ben Wallace / Foto EPA-EFE / FERNANDO ALVARADO

Ndikimi dhe aktiviteti i zgjeruar i Rusisë në Afrikë përbën një kërcënim "shqetësues" për sigurinë e vendeve të NATO-s së bashku me pushtimin e saj në Ukrainë dhe duhet të adresohet nga aleanca ushtarake, thanë të mërkurën ministrat e mbrojtjes spanjolle dhe britanike. Reuters.

Në një konferencë të përbashkët për shtyp në Madrid, ministri spanjoll Margarita Robles tha se zgjerimi i operacioneve nga shteti rus dhe kompanitë private ruse të sigurisë si grupi Wagner në vende si Mali dhe Libia ishte "shumë i qartë" dhe i akuzoi ata për nxitje të krimit të organizuar dhe terrorizmit.

NATO nuk mund të qëndrojë indiferente në këtë situatë”, shtoi ajo.

Ben Wallace i Britanisë tha se rritja e paqëndrueshmërisë së bashku me urinë në Afrikë mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në Evropë.

“Nëse Rusia mund të përdorë flukset e emigrantëve si armë në njërin skaj të Evropës, ata sigurisht që mund ta përdorin atë në anën tjetër”, tha ai.

Ai shtoi se qeveritë perëndimore e kishin akuzuar Rusinë për mbështetjen e Bjellorusisë në inkurajimin e mijëra emigrantëve që ikin nga lufta në pjesë të tjera të botës, duke shkuar në Poloni si hakmarrje për sanksionet e BE-së.

Wallace përsëriti thirrjen e Robles për NATO-n që të përfshijë mbrojtjen e krahut të saj jugor në konceptin e ri strategjik, doktrinën e saj bazë ushtarake që do të hartohet në samitin e Madridit.

“Koncepti strategjik i NATO-s duhet të përfshijë të gjithë NATO-n, të gjithë territorin që ajo mbulon përmes partneritetit të saj”, tha ai.

“Ushtria ruse tashmë është e rraskapitur, e thyer, shohim se po përdor pajisje të vjetra. "Marina ruse do të jetë më shumë një kërcënim. Vladimir Putin do të përdorë marinën e tij si një mënyrë për të frikësuar armiqtë e tij, që do të thotë se ai do të jetë në pjesë të tjera të botës, duke përfshirë krahun jugor."

Video e ditës