Shkëlqimi pa tru: Kandil deti ka një kapacitet të jashtëzakonshëm për të mësuar

Kandil deti (Tripedalia cystophora) - Foto: Wikimedia Commons

Edhe pse ata nuk kanë një tru të centralizuar, Kandil deti mund të mësojë nga përvojat e kaluara, ashtu si njerëzit, minjtë dhe mizat. Shkencëtarët e studiuan atë Kandil deti i Karaibeve (Tripedalia cystophora) për të vërejtur dhe shmangur pengesat.

Ky studim sfidon nocionet e mëparshme se mësimi i avancuar kërkon një tru të centralizuar dhe hedh dritë mbi të rrënjët evolucionare të të mësuarit dhe kujtesës, shkruan "SciTech Daily" (SciTech Daily).

Jo më i madh se një thon, këto kandil deti në dukje të thjeshtë kanë një sistem vizual kompleks me 24 sy të ngulitura në trupat e tyre si zile. Duke jetuar në këneta, kjo kafshë përdor vizionin e saj për të lëvizur nëpër ujërat e turbullta dhe rreth rrënjëve nënujore për të kapur pre.

Shkencëtarët kanë vërtetuar se kandil deti mund të fitojë aftësinë për të shmangur pengesat përmes të mësuarit shoqërues, një proces me të cilin formohen organizmat lidhjet mendore midis stimujve ndijor dhe veprimeve.

Të mësuarit është kulmi i rolit të sistemit nervor. Për t'i mësuar një kandil deti një truk të ri, është më mirë të përdorni veprimet e tij natyrore, diçka që ka kuptim për të, për të arritur potencialin e tij të plotë.

Në një përpjekje për të simuluar mjedisin natyror të kandil deti, studiuesit dekoruan një akuarium rrethor me vija gri dhe të bardha që imitojnë rrënjët e largëta. Ata vëzhguan kandil deti në akuarium për 7,5 minuta. Në fillim ajo notoi afër atyre korsive në dukje të largëta dhe shpesh përplasej me to.

Kandil deti (Tripedalia cystophora) – Foto: Wikimedia Commons

Megjithatë, deri në fund të eksperimentit, kandili deti kishte rritur distancën e tij mesatare nga muri me rreth 50 për qind, katërfishoi numrin e kthesave të suksesshme për të shmangur përplasjet dhe përgjysmoi kontaktin e tij me murin. Gjetjet sugjerojnë se kandil deti mund të mësojë nga përvoja përmes stimujve vizualë dhe mekanikë.

“Nëse doni të kuptoni strukturat komplekse, është gjithmonë mirë të filloni sa më thjeshtë të jetë e mundur”, thotë Anders Garm nga Universiteti i Kopenhagës në Danimarkë.

"Duke parë këto sisteme nervore relativisht të thjeshta në kandil deti, ne kemi një shans shumë më të mirë për të kuptuar të gjitha detajet dhe mënyrën se si ato bashkohen për të kryer një procedurë."

Shkencëtarët më pas u përpoqën të identifikonin procesin që qëndron në themel të të mësuarit asociativ të kandil deti duke izoluar qendrat shqisore vizuale. Secila prej këtyre strukturave përmban gjashtë sy dhe krijon sinjale stimuluesi kardiak që kontrollojnë lëvizjen pulsuese të kandilit të detit, frekuenca e të cilave kërcen kur largohet nga pengesat.

Gjetjet treguan më tej se një kombinim i stimujve vizualë dhe mekanikë kërkohet për të mësuarit shoqërues në kandil deti dhe se qendrat shqisore vizuale shërbejnë si një qendër mësimi.

Ekipi hulumtues planifikon të studiojë më mirë ndërveprimet qelizore të sistemit nervor të kandil deti për të zbërthyer formimin e kujtesës. Ata gjithashtu planifikojnë të studiojnë më tej se si funksionon sensori mekanik në zile për të marrë një pamje të plotë të të mësuarit shoqërues të kësaj kafshe.

“Është e habitshme se sa shpejt mësojnë këto kafshë; afërsisht e njëjta shpejtësi si kafshët e avancuara, "thotë Garm. "Edhe sistemi nervor më i thjeshtë duket se është i aftë për të mësuar të avancuar, dhe ky mund të rezultojë të jetë një mekanizëm qelizor shumë bazë i krijuar në fillim të evolucionit të sistemit nervor."

Kandil deti (Tripedalia cystophora) – Foto: Wikimedia Commons

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës