Bregu: Ka mundësi që së shpejti të përballemi me një krizë - humanitare, por edhe të sigurisë

Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (KBR) Majlinda Bregu / Foto: EPA-EFE / SALVATORE DI NOLFI

Sfidat e sigurisë së BE-së dhe Ballkanit Perëndimor janë gjithnjë e më shumë të lidhura me një sërë kërcënimesh të reja globale dhe ne duhet të përballemi me faktin se jemi në qendër të këtyre sfidave, tha sot Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal, Majlinda Bregu. në hapjen e konferencës së gjashtë të madhe të sigurisë në Paris.

Ajo shtoi se është e mundur që së shpejti të përballemi me një krizë, humanitare dhe të sigurisë, thuhet në një deklaratë të Këshillit.

Duke qenë se kemi çështje të përbashkëta sigurie, përgjigja jonë duhet të jetë e përbashkët”, tha Bregu.

Ajo shtoi se përpjekjet e përbashkëta vijnë në një koncept që çdo qytetar e kupton qartë dhe ai është siguria.

- Do të thotë siguri personale dhe mbrojtje e pronës, por edhe mungesë frike dhe pasigurie. Kjo do të thotë rezistencë ndaj radikalizmit dhe ekstremizmit, siguri efektive kufitare dhe menaxhim i mirë i migracionit, dhe çrrënjosje e krimit të organizuar dhe aktiviteteve të ngjashme. “Një sfidë e re po shfaqet në rajon dhe ajo është ndryshimi i klimës, për të cilin duhet të jemi të ndërgjegjshëm”, tha Bregu.

Më shumë se 100 ekspertë nga rajoni, përfaqësues të institucioneve dhe organeve të BE-së, agjencive të zbatimit të ligjit, po marrin pjesë në konferencën rajonale të këtij viti të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal, të titulluar "Përmirësimi i Bashkëpunimit Rajonal të Sigurisë: Një Shtyllë në Rrugën Evropiane për në Ballkanin Perëndimor. “.organizatat përkatëse dhe organizatat e shoqërisë civile. Ai është bashkëorganizuar nga Ministria Franceze e Punëve të Jashtme dhe Evropiane dhe Instituti Francez për Studime të Avancuara në Mbrojtjen Kombëtare.

Qëllimi i konferencës është të mbështesë përpjekjet për të lehtësuar bashkëpunimin dhe koordinimin në Ballkan dhe ndërmjet Ballkanit dhe BE-së, si dhe të inkurajojë shkëmbimin e praktikave të mira të sigurisë së brendshme ndërmjet institucioneve të zbatimit të ligjit në Ballkanin Perëndimor. Franca dhe aktorë të tjerë relevantë evropianë.

Burimi: MIA

Video e ditës