Brad Pitt beson se vuan nga prosopagnosia: Një sëmundje që e bën të pamundur njohjen e fytyrave

Profimedia
Brad Pitt / Foto: Profimedia

A keni pasur ndonjëherë dikë që qëndron përballë jush që padyshim ju njeh dhe nuk e keni idenë se kush është ai person? Nëse përgjigja është po, ju mund të vuani nga prosopagnosia, një gjendje që mjekët thonë se po bëhet më e zakonshme në mbarë botën dhe në Britani të Madhe është më e zakonshme se autizmi.

Brad Pitt (58) kohët e fundit i tha GQ në një intervistë se ai mendon se ka prosopagnosia, një çrregullim i rrallë që i bën njerëzit të mos jenë në gjendje të njohin fytyrat.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga Brad Pitt (@bradpittofflcial)


Brad deklaroi se ka pasur probleme me njohjen e fytyrave të njerëzve për një kohë të gjatë dhe se shqetësohet se çrregullimi i tij do të bëjë që njerëzit ta shohin atë si të paarritshëm, mendjemadh dhe të paarritshëm.

Edhe pse aktori nuk është diagnostikuar asnjëherë me këtë çrregullim, Pitt ka deklaruar disa herë se ka prosopagnosti.

“Shumë njerëz më urrejnë sepse mendojnë se nuk i respektoj”, tha aktori për Esquire në vitin 2013, duke shtuar:

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga Brad Pitt (@bradpittofflcial)

“Ata mendojnë se jam egoist dhe mendjemadh, por ato situata janë një mister për mua”. “Nuk mund t’i njoh fytyrat dhe patjetër do të më duhet të testohem”, tha Pete.

Për njerëzit me këtë çrregullim të rrallë, fytyra është një objekt i papërcaktuar, pavarësisht nëse është pasqyrimi i tyre në pasqyrë apo fytyrat e anëtarëve të familjes, miqve apo të huajve.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga Brad Pitt (@bradpittofflcial)


Ata janë të vetëdijshëm se para tyre shohin një fytyrë, por nuk mund ta mbledhin atë në një tërësi të dallueshme. Disa shohin një imazh krejtësisht të panjohur në fytyrë, ndërsa të tjerët shohin vetëm disa tipare të fytyrës.


Statistikat tregojnë se 2,5 për qind e njerëzve e kanë këtë çrregullim në një formë më të lehtë ose më të rëndë dhe shumë prej tyre as që janë të vetëdijshëm se e kanë këtë problem.

Video e ditës