Vëllezërit Miladinov të “varrosur” në arkivat osmane

Ismet Koçan, Foto: Printscreen / YouTube

E gjithë ajo që ka në dispozicion historia, tregon vetëm faktin se rilindësit maqedonas, si të burgosur, në rrethana të pashpjegueshme deri më tani, përfunduan jetën e tyre në një nga burgjet e Kostandinopojës.

Në janar 1862, vëllezërit Miladinov Konstantini vdiqën në Kostandinopojë më 18 dhe Dhimitri më 23 janar. Njëqind e gjashtëdhjetë vjet pas vdekjes së tyre misterioze në burgjet e Kostandinopojës, ende nuk ka asnjë rezultat nga iniciativat për zbulimin e varreve dhe eshtrave të rilindësve maqedonas.

Gjithçka që ka historia deri tani, tregon vetëm për faktin se ata, si të burgosur, në rrethana të paqarta, përfunduan jetën në një nga burgjet e Kostandinopojës. Prandaj, për të gjetur ndonjë gjurmë të fatit të tyre dhe të vendit ku janë varrosur, duhet së pari të zbulohet se në cilin burg kanë qenë të burgosur dhe në cilin kanë vdekur.

Nga sa dihet, në vitin vendimtar 1862, që shënoi fundin e vëllezërve, në Stamboll funksionuan disa burgje të rëndësishme. Këto janë, para së gjithash, birucat Jedikule, burgu në lagjen Kadrga dhe burgu në ndërtesën Mehterhane, i cili ndodhet në Eminonu. Asnjë prej tyre sot nuk funksionon si burg, pasi prej kohësh janë shndërruar në muze dhe institucione të tjera kulturore dhe ndodhen të gjitha në bërthamën më të vjetër të Stambollit.

Megjithatë, nën një sistem eliminimi logjik, ky rreth i ngushtë i burgjeve të mundshme në të cilat ata ishin burgosur mund të ngushtohej më tej. I pari në listë duhet të jetë burgu i Kadrgës, sepse historia e Stambollit të vjetër e përmend si “burg francez”. Ishte koha kur Turqia lëshonte kapitullime ndaj vendeve të mëdha perëndimore me privilegje të ndryshme. Një prej tyre ishte që shtetasit e huaj në Turqi të gjykoheshin nga gjykatat e vendbanimit të tyre dhe të vuanin dënimet në burgje speciale, nën patronazhin e vendit që gëzonte të drejtat e atyre kapitullimeve, për të cilat u ndërtua ky burg. Me fjalë të tjera, nuk ka mundësi që vëllezërit Miladinov të jenë burgosur në Kadrgë sepse ishin nënshtetas osmanë.

Yedikule mizore

Kanë mbetur dy mundësi reale. Një prej tyre është se ata ishin mbyllur në ndërtesën, e cila sot njihet si Mehterhane ose në birucat Jedikule. Burgu i Mehterhanes përmendet si një nga burgjet më të rëndësishme në Stamboll dhe si i tillë ka funksionuar deri në fund të shekullit të 19-të. Ajo ishte vendosur në një ndërtesë që dikur ishte pjesë e pallatit të dikurshëm të Ibrahim Pashës, i cili nga viti 1520 për 13 vjet ishte vezir i sundimtarit më të madh osman - Sulejmanit të Madhërishëm. Edhe pse është një burg i rëndësishëm, dihet se nuk ka pasur gradën më të lartë. Për këto arsye, nuk ka gjasa që vëllezërit të ishin vendosur në një burg qarku, sepse ata banonin zyrtarisht në një provincë krejtësisht të ndryshme.

Nga të gjitha burgjet në Turqinë Osmane në atë kohë, më i famshmi ishte Burgu Jedikule, që përkthehet si "Shtatë Kullat". Ky burg, që dikur përdorej si i tillë nga bizantinët, ndodhet në kompleksin e kështjellave të vjetra që rrethonin Kostandinopojën dhe kishin gradën e një burgu shtetëror, ku strehoheshin të dënuarit më të rëndë nga të gjitha anët e Perandorisë.

Si burg shtetëror, osmanët e përdorën këtë kompleks nga shekulli XV deri në shekullin XIX. Gjatë ekzistencës së tij, shumë të famshëm dhe shtetas të huaj u burgosën në të, duke përfshirë fisnikët dhe princat. Në burg, ndër të tjera, shërbenin princi venecian Stephanus Alberti (15), Julius Andrea Virasini (19), konsulli francez Zhan de la Hoy (1607), patriarku armen i Stambollit Avedik (1600), princi moldav (1660). ) ambasadori rus Oberskov (1703), por edhe pushtuesi i Kretës, Sadrazam Kara Davud Pasha (1714) e shumë të tjerë.

Duke qenë se ky burg nuk kishte karakter krahinor, dhe vëllezërit Miladinov vinin nga Rumelia, ka shumë gjasa që në listën e këtyre emrave t'i shtohen edhe ata të Kostandinit dhe Dimitarit. Megjithatë, këto janë vetëm supozime që duhen konfirmuar ose refuzuar. Mënyra më e mirë për këtë janë, natyrisht, arkivat e pasura osmane, në të cilat janë gjetur gjurmët e gjykimit të mundshëm të Konstantin Miladinovit në Kostandinopojë (vëllai i tij Dimitari ishte gjykuar më parë në Manastir) dhe vendi ku u burgosën, gjegjësisht ku vdiq. ose u varrosën.

Pune e veshtire

Zbulimi i kësaj enigme është një detyrë e madhe dhe e mundimshme, por nga këndvështrimi i studiuesve nuk është asnjëherë e pamundur, sepse dihet se Perandoria Osmane ishte një shtet tepër burokratik, në të cilin në atë kohë kishte një qarkullim të tillë njerëzish. duhet të jetë regjistruar me përpikëri. . Ndaj, për të gjetur gjurmë, duhet “gërmuar” në fondet arkivore të institucioneve të atëhershme osmane, të cilat në këtë kuptim mbuloheshin nga Ministria e Drejtësisë dhe ajo e Brendshme. Gjithashtu jo më pak i rëndësishëm do të ishte kërkimi i fondeve arkivore të Ministrisë së Punëve të Jashtme të atëhershme osmane (Harixhije Nezareti). Kërkimi i këtyre fondeve është i domosdoshëm sepse dihet se çlirimin e vëllezërve Miladinov, veçanërisht të Kostandinit, e kanë përkrahur shumë diplomatë të fuqive të mëdha, gjë që dihet nga korrespondenca e ndërsjellë e ruajtur në burimet ruse dhe britanike. Me këtë logjikë është e pamundur që ata të mos i janë drejtuar Portës me letra zyrtare për këtë çështje.

Megjithatë, problemi më i madh në gjithë këtë punë është se shumica e këtyre materialeve arkivore të ruajtura në arkivat osmane në Stamboll nuk janë përpunuar. Me fjalë të tjera, është një hulumtim i mundimshëm që kërkon kohë, durim të madh dhe njohje të madhe të gjuhës osmane.

Përveç enigmës së madhe - në cilin burg të Kostandinopojës u burgosën vëllezërit Miladinov, studiuesit do të përballeshin me një enigmë edhe më të madhe: ku janë varrosur eshtrat e tyre? Është një praktikë e njohur e autoriteteve osmane që të burgosurit e vdekur apo të ekzekutuar të varrosen në vende të veçanta, në varre pa emër. Me arsye mund të supozohet se në një shekull e gjysmë të kaluar, dhe veçanërisht në dekadat e fundit në të cilat Stambolli ka pësuar një zgjerim të madh - varret janë gërmuar.

Video e ditës