Boshnjakët në Shkup ngritën një kallëzim penal kundër liderit të partisë serbe për "mohimin dhe talljen e gjenocidit në Srebrenicë"

epa04766942 (FILE) Një fotografi skedari e datës 01 mars 1994 që tregon ushtarët holandezë të një kolone Dutchbat

Partia politike Partia Demokratike Boshnjake, Këshilli Kombëtar Boshnjak në Maqedoninë e Veriut ngritën një kallëzim penal kundër presidentit të Partisë Demokratike të Serbëve në Maqedoni dhe deputetit Ivan Stoilkoviç për "mohimin dhe talljen e gjenocidit në Srebrenicë", mediat në rajon. shkruaj.

Siç thuhet në deklaratën e përbashkët të palëve, kallëzimet penale janë ngritur për shkak se Stoilkoviq “e ka quajtur gjenocidin “Disneyland nekrofil” për shkak të vendimit të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Maqedonisë së Veriut për të sponsorizuar Rezolutën e OKB-së për shpalljen e korrikut. 11 si Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Gjenocidit në Srebrenicë.

“Kjo lloj gjuhe urrejtjeje është e paligjshme për të gjithë qytetarët, por veçanërisht për boshnjakët. “Edhe pse si deputet përfaqëson popullin, Stoilkoviq kultivon vlera jodemokratike dhe i shpreh publikisht dhe me këtë akt është i inkriminuar”, thuhet në deklaratë.

Kallëzimi penal është dorëzuar në Prokurorinë Themelore Publike Shkup përmes avokates nga Shkupi, Edina Zekiroviq Fazlagiq.

“Kallëzimi penal për krimin e kryer të miratimit ose justifikimit të gjenocidit, krimeve kundër njerëzimit ose krimeve të luftës, Art. 407-a paragrafi 2 dhe paragrafi 4 dhe paragrafi 403 i Kodit Penal. Gjenocidi në Srebrenicë është konfirmuar me vendime të shumta të Gjykatës Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, Mekanizmit Ndërkombëtar për Tribunalet Penale, vendimet e Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut dhe vendimet e gjykatave në BeH dhe Serbi”, thuhet në deklaratë. tha.

Sipas BSD dhe BNS, "duke e quajtur vuajtjen më të madhe të njerëzimit pas Luftës së Dytë Botërore termi "Disneyland nekrofil", ku nekrofilia do të thotë kënaqësi seksuale me të vdekurit, dhe Disneyland është parku më i madh për fëmijë në botë dhe një term për argëtimin e fëmijëve. , konkluzioni mbetet se Stoilkoviq e percepton gjenocidin në Srebrenicë si kënaqësi seksuale të fëmijëve të vdekur dhe tallje me vuajtjet e përjetuara nga ky popull”.

“I pandehuri (Stoilkoviq) nxit urrejtje ndaj pjesëtarëve të kombit shqiptar në kuadër të faktit se ata e kanë detyruar Ministrinë e Punëve të Jashtme të marrë një vendim të tillë, i cili ka efekt në shkatërrimin e pasioneve etnike. Shpresojmë që Prokuroria do ta procedojë rastin dhe i kallzuari do të sanksionohet dhe ky do të jetë edhe një paralajmërim për të gjithë të tjerët që të përmbahen nga deklarata të tilla të tmerrshme apo të ngjashme”, thuhet në njoftimin e BDS dhe BNS, partive politike dhe shoqatat e boshnjakëve në Maqedoninë e Veriut.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës