Borel: Rusia është e varur nga teknologjitë perëndimore, sanksionet kanë ndikim

Joseph Borrell
Joseph Borrell / Foto: EPA-EFE / FREDERICK FLORIN / POOL

Varësia e Rusisë nga teknologjia evropiane dhe amerikane është gjashtë herë më e madhe se ajo e Kinës, prandaj produktet alternative kineze nuk mund të plotësojnë nevojat e ekonomisë ruse nën sanksione, tha diplomati i parë evropian. Joseph Borrell, në një intervistë të publikuar sot në gazetën “Yomiuri”.

“Disa mund të pyesin nëse këto sanksione po ndikojnë vërtet në ekonominë ruse. Përgjigja e thjeshtë është "po". Rusia eksporton shumë lëndë të para, por duhet të importojë shumë produkte me vlerë të lartë të shtuar që nuk i prodhon në vend. Sa i përket teknologjive të avancuara, Rusia është 45 për qind e varur nga Evropa dhe 21 për qind nga Shtetet e Bashkuara, ndërsa për Kinën kjo pjesë është vetëm 11 për qind”, shpjegoi Borel.

Sipas tij, Kina tashmë i ofron Rusisë një sasi të kufizuar produktesh alternative, veçanërisht produkte të teknologjisë së lartë.

“Kina, e cila mbështetet shumë në eksportet drejt vendeve të zhvilluara, deri më tani nuk i ka ofruar Rusisë ndihmë për të anashkaluar sanksionet perëndimore. Eksportet kineze drejt Rusisë kanë rënë në nivelin e eksporteve drejt vendeve perëndimore”, theksoi kreu i diplomacisë evropiane në një intervistë për gazetën “Yomiuri”.

Video e ditës