Borrell: BE-ja ka nevojë për forca të forta të armatosura të përbashkëta

Foto: EPA-EFE / KHALED ELFIQI

Bashkimi Evropian ka nevojë për forcat e veta të armatosura për të garantuar sigurinë e tij, tha ministri i Jashtëm i BE-së. Joseph Borrell.

“Mjedisi i ri i sigurisë tregon se BE-ja duhet të marrë përgjegjësi më të madhe për sigurinë e saj. "Kjo është arsyeja pse ne kemi nevojë për një ushtri moderne dhe të ndërveprueshme evropiane," shkroi Borrell në blogun e tij.

Sipas tij, BE-ja duhet të punojë në tri drejtime kryesore për ta arritur këtë - së pari anëtarët e Unionit të punojnë në forcimin e gatishmërisë luftarake të forcave; së dyti, rritja e kapaciteteve ekzistuese në mënyrë cilësore dhe sasiore në pesë vitet e ardhshme dhe së treti - zhvillimi i kapaciteteve kyçe të përbashkëta në një periudhë më të gjatë kohore.

“Është koha për të përmirësuar mbrojtjen e Evropës. Ne duhet të forcojmë industrinë evropiane të mbrojtjes dhe të jemi operacionalë me aftësitë e nevojshme ushtarake. "Le të rrisim aftësitë tona të mbrojtjes ushtarake, të forcojmë NATO-n dhe të mbështesim më mirë partnerët tanë."

Video e ditës