Bojçevski: Është fatkeqësi që stafi mjekësor punon pa para dhe pa kontrata, sikur të ishin humanitar

Sindikata e Pavarur e Profesionistëve të Kujdesit Shëndetësor Foto: MPB

Stafi mjekësor në institucionet publike shëndetësore ka vite që punon me kontratë me afat të caktuar, dhe më i shprehur është rasti i Klinikës së Veshit dhe Fytit, ku është një punonjës i cili ka 13 vite me kontratë, Bobi Bojçevski. , koordinator kombëtar i Sindikatës së Pavarur të Profesionistëve Shëndetësor.

Punët e përhershme që iu premtuan personelit shëndetësor për t'i dhënë vendin që meritojnë në klinika kanë mbetur në sirtarë, në pritje të përfundimit të zgjedhjeve dhe kalimit të procedurave administrative.

- Është fatkeqësi që personeli mjekësor punon pa para dhe pa kontrata, sikur të ishte humanitar. Dhe kini parasysh se nëse pushojnë së punuari, do të ndalet edhe aktiviteti i disa dikastereve ku janë. Në disa qytete ka nisur nënshkrimi i kontratave të veprës, ato kanë vazhduar edhe pse janë kontratat më kriminale. Dhe në disa qytete, pas 5 vitesh punë, mbeten në rrugë. Nga heronjtë ata u bënë një e kaluar e harruar. Në Gostivar, për shembull, janë 4 motra në kujdesin shëndetësor parandalues ​​dhe atyre nuk u është vazhduar kontrata. Ata punuan gjashtë vjet në Zdravstve dom. Në Manastir nga 60 të punësuar në punë, 20 janë me kontratë, ndërsa 40 janë në rrugë. Në Manastir infermierët po i detyrojnë të lidhin kontrata vullnetare, nuk u pajtuan, ndaj edhe ata janë në rrugë. Raste të ngjashme ka në Kavadar, Resnjë, Negotinë. Këto janë të dhëna që i kam personalisht prej tyre, pohon Bojçevski për “Sloboden Pechat”.

Ndërkohë punonjësit e shëndetësisë nga i gjithë vendi po përgatiten të protestojnë, pasi pagat e tyre nuk janë në përputhje me pagën minimale, por edhe për shkak se kanë filluar të humbasin kontratat e punës. Disa prej tyre aktualisht punojnë në spitale pa para dhe me besim, sepse nuk iu vazhduan kontratat, shton Bojçevski.

- Më 28 dhjetor dolën ministri i atëhershëm i Shëndetësisë dhe kryeministri dhe thanë se do të zgjidhej çështja me punonjësit që punonin me kontratë prej më shumë se 6 vitesh. Disa prej tyre, si shembulli i Klinikës së ORL-së, punojnë me kontratë prej 13 vitesh. Njerëz janë pranuar në garat në Gostivar, Tetovë dhe Strugë. Në institucionet tjera publike shëndetësore nuk ka pasur konkurs për punësim. Vetëm më 14 shkurt ata shpallën konkurset në disa institucione shëndetësore publike me shënimin se pas zgjedhjeve do të vendoset për statusin e tyre të punësimit. Por kush në mendje duhet të presë 4 muaj që të zgjidhet statusi i punës? Kanë mbetur “në mirëbesim”, dhe në disa objekte shëndetësore, më besoni, punojnë pa qindarkë, pa para, sepse punësimi është i ndaluar përderisa ka qeveri teknike, edhe pse kanë pëlqime, sqaron Bojçevski.

Por kjo nuk është e vetmja arsye e revoltës dhe mospajtimit të punonjësve shëndetësorë me politikat shëndetësore të Qeverisë. Sindikata e Pavarur e Punonjësve të Shëndetësisë ka paralajmëruar protesta serioze nëse nuk marrin pagë minimale muajin e ardhshëm. Se si do të jetë saktësisht ajo protestë do të vendoset këto ditë kur do të mblidhen organet e Sindikatës nga 40 qytete. Tre opsione janë në lojë, të cilat prekin drejtpërdrejt pacientët. Kërkesa është që paga e radhës t'u paguhet në mënyrë korrekte dhe ligjore dhe në përputhje me Ligjin për Pagën Minimale.

– Opsioni i parë është protesta gjatë pushimeve, e dyta është mbyllja e objekteve shëndetësore publike për tre orë nga ora 11:14 deri në orën XNUMX:XNUMX, duke pranuar vetëm pacientë të urgjencës. Opsioni i tretë është greva e përgjithshme në spitale, shton Bojçevski.

Ai thotë se vazhdimisht merr mesazhe nga punëtorët shëndetësorë të cilët ndajnë me të se pagat e tyre janë të mjerueshme.

- Një fizioterapist më dërgon mesazh se ka 8 vite që punon dhe paga e ka 25 mijë denarë. E turpshme dhe fatkeqe. Kërkojmë që pagat të paguhen në mënyrë korrekte dhe ligjore në përputhje me Ligjin për Pagën Minimale. Në dispozitat kalimtare dhe përfundimtare në Ligjin për pagën minimale thuhet se kontratat kolektive duhet të harmonizohen brenda 6 muajve sepse kontrata kolektive për veprimtarinë shëndetësore nuk është e harmonizuar me Ligjin për pagën minimale, me përjashtim të vendeve të punës me nivelin më të ulët të. kompleksiteti. Kërkojmë që bazë për llogaritjen e pagës së punonjësve shëndetësorë të jetë paga minimale shumëzuar me koeficientin e vendit të punës. Kjo kërkesë e jona është e bazuar dhe në përputhje me Ligjin për pagën minimale, thonë nga Sindikata.

Zëvendësministrja e Shëndetësisë, Maja Manoleva, në pritjen e saj të mëngjesit në “Sloboden Pechat” ka bërë të ditur se kanë përfunduar formalitetet për marrjen e pëlqimeve për punësim.

- Por për shkak të zgjedhjeve nuk mund t'i fillojmë këto punësime, edhe pse në pjesën më të madhe për këto 1.117 punësime ka marrë pëlqimin Ministria e Shëndetësisë. Do të presim pas zgjedhjeve për të realizuar atë që kemi premtuar, pavarësisht se cili do të jetë rezultati i zgjedhjeve. Është e nevojshme që ata persona me kontratë pune që kanë punuar dhe investuar në ato institucione shëndetësore, t'u mundësohet që të marrin një vend të përshtatshëm në institucionin shëndetësor, përkatësisht të gjejnë punë, theksoi Manoleva.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës