Bojë me baktere: Shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë gjeniale për të krijuar oksigjen në Mars

Foto: Profimedia

Bakteret që banojnë në shkretëtirë që ushqehen me energjinë diellore, konsumojnë dioksid karboni dhe lëshojnë oksigjen, mund të injektohen në një ngjyrë që do të krijonte oksigjen në një vendbanim të ardhshëm njerëzor në Mars. thotë "Science Alert".

Shkencëtarët kanë krijuar një guaskë biologjike nga bakteri Chroococcidiopsis cubana, i cili krijon dhe çliron një sasi të caktuar oksigjeni duke reduktuar sasinë e dioksidit të karbonit në ajrin rreth tij.

“Një shtresë e tillë jo vetëm që mund të ketë një funksion në eksplorimin dhe vendbanimin e ardhshëm të hapësirës, ​​por mund të gjejë aplikim edhe në Tokë”, thotë udhëheqësi i ekipit shkencor, mikrobiologu Simon Krings i Universitetit të Sarre në MB.

Chroococcidiopsis është një gjini e çuditshme bakteresh. Në zonat e planetit tonë ku vështirë se do të mendonit se mund të ekzistonte jeta, ka të ngjarë të gjeni këto baktere.

Ata përdorin një lloj të çuditshëm fotosinteze që mund t'i ushqejë ata edhe në kushte të dritës së ulët, me një mekanizëm mbijetese në errësirë.

Përveç vendeve jashtëzakonisht të errëta, këto baktere mund të gjenden edhe në shkretëtira, në kushte jo shumë të ndryshme nga ato të planetit Mars.

Ndryshe nga bakteret e tjera blu-jeshile, metabolizmi i tyre ka veti të dëshirueshme. Bakteret konsumojnë dioksid karboni nga i cili, nëpërmjet fotosintezës, krijojnë komponime organike dhe çlirojnë oksigjen.

Një ngjyrë që gjeneron oksigjen

Krings dhe ekipi i saj donin të zhvillonin një shtresë biologjike që zotëronte këto veti. Në këto veshje, bakteret e gjalla janë të ngulitura në shtresa, të cilat duhet të jenë të qëndrueshme dhe të mos përmbajnë përbërës që mund të dëmtojnë bakteret.

Një ide e tillë përfaqësonte një sfidë të madhe - një biombulesë që është poroze, që lejon hidratimin dhe lëvizjen e qelizave, por është mekanikisht e fortë dhe e fortë.

Kur, pas shumë prova dhe gabimesh, ata ia dolën të bënin veshjen, shkencëtarët duhej të testonin nëse ajo funksiononte siç ishte menduar. Shkencëtarët vëzhguan veshjen për 30 ditë dhe matën emetimet e oksigjenit dhe marrjen e dioksidit të karbonit.

Ata përcaktuan se boja lëshonte vazhdimisht 0,4 gram oksigjen për kilogram biomasë gjatë një muaji. Kjo është rreth 400 gram oksigjen për çdo kilogram bojë. Përveç kësaj, bojë thith dioksid karboni.

Megjithatë, kjo nuk do të mjaftonte për të banuar në Mars – një ekipi astronautësh do t'i duheshin rreth 500 tonë metrikë oksigjen në një vit.

Megjithatë, biofilmi mund të kontribuojë në krijimin e të paktën një pjese të oksigjenit të nevojshëm, si dhe në largimin e një sasie të caktuar të dioksidit të karbonit.

Shkencëtarët kanë zbuluar: Sa dhe çfarë lloj njerëzish nevojiten për të krijuar një koloni në Mars

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës