Bjondja është më e mirë… edhe si çokollata!

çokollatë bjonde
Foto: Printscreen / Instagram

Kur bëhet fjalë për çokollatën, çokollata bjonde është një lloj i ri i asaj që duam!

Siç jemi mësuar t'i quajmë vajzat bionde "bjonde" dhe nuk mendojmë shumë kur e themi këtë - problemi lind kur përpiqemi të zbatojmë të njëjtin parim, për shembull, për çokollatën bionde. Çokollata bjonde është gjithçka, jo blu. Ajo është e artë.

Çokollata bjonde quhet ndryshe edhe çokollatë e artë ose "shije e katërt". Përftohet duke e ngrohur çokollatën e bardhë në një temperaturë më të lartë se zakonisht dhe duke e zier më gjatë, derisa të kalojë atë që njihet si "reaksioni i Maylardit". Kjo i jep një nuancë të ngrohtë bezhë dhe një aromë të pasur të karamelit të skuqur.

Është shpikur rastësisht, kur pastiçieri Valrona harroi të linte për orë të tëra në zjarr një tas me çokollatë të bardhë. Pas kthimit, ai zbuloi se kishte krijuar një shije të re. Kjo ishte pothuajse një dekadë më parë, por vetëm kohët e fundit markat e mëdha kanë përqafuar ekzistencën e çokollatës bionde dhe popullariteti i saj është rritur me 597 për qind gjatë vitit të kaluar, sipas Mars Wrigley.

Çokollatë bjonde - karamel i ri i kripur

Çokollata e mirë bionde përmban të paktën 20 për qind, dhe shpesh më shumë se 30 për qind, lëndë të ngurta kakao. Sheqeri dhe qumështi i fortë karamelizohen, gjë që kompenson ëmbëlsinë, e cila mund të pëlqehet nga njerëzit që nuk e duan çokollatën e bardhë. Çokollatat bionde kanë një çmim pak më të lartë nëse janë të një prodhimi artizanal. Por ka edhe më të lira, por shija e tyre është pak më sintetike dhe mund të supozojmë se do të jetë pak më e ëmbël. Biondja e vërtetë duhet të jetë e thekur, jo vetëm të ketë shije të shtuara. Fjalët si "karamelizuar" janë një shenjë e mirë, por "çokollata e bardhë me karamel" duhet të ngjall dyshime.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga King & North (@kingandnorth)

Sa është afati i ruajtjes së çokollatës? Dhe a mund të hamë atë që u zbardh?

Këto “bjonde” shkrihen bukur në gojë, dhe shija është e ngrohtë dhe e thellë, zakonisht me nota karamel. Çfarë mund të jetë më e fortë, si sheqeri shumë i karamelizuar në një tigan apo më i dobët. Ngjyra mund të ndryshojë nga drita në errësirë, dhe ngjyra krijohet nga reagimi Maylard, një proces i ngjashëm me karamelizimin (por jo karamelizimin!), Çokollata mund të jetë e yndyrshme ose më pak e yndyrshme, në varësi të prodhuesit. Çokollatat bionde më të këqija kanë shije si çokollatë e bardhë.

 

Video e ditës