Bitici: Do të subvencionohet rritja e pagave në sektorin privat

Fatmir Bitici - Zëvendëskryeministër / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Në kuadër të pakos së nëntë të masave kundër krizës që Qeveria ka harmonizuar në seancën e sotme, zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike. Fatmir Bytyqi tregoi se do të subvencionohet sektori privat, me mundësi rritje të pagave nga 3.000 në 10.000 denarë.

Për dallim nga zgjidhja e mëparshme ligjore, me të cilën ka pasur mundësi që pagat në sektorin privat të rriten nga 600 në 6.000 denarë, Bitici thotë se masa e re ka disa kufizime, por me mundësi të rritjes së pagave nga 3.000 në 10.000 denarë, dhe për shuma e shtuar punëdhënësi do të paguajë vetëm tatimin mbi të ardhurat personale mbi pagën dhe do të përjashtohet nga pagesa e kontributeve.

Bitiqi beson se kjo masë do të ndikojë drejtpërdrejt në zvogëlimin e ekonomisë joformale dhe siç tha ai, është pjesë e aktiviteteve të strategjisë së ekonomisë joformale.

“Kufizimi është që këtë masë mund ta përdorin të gjithë punonjësit që kanë pagë deri në një pagë mesatare të paguar për tre muajt e fundit. Kjo do të thotë se nëse në muajin dhjetor, nëntor dhe tetor, paga mesatare e paguar për një punonjës nuk është më e madhe se paga mesatare një e gjysmë, masën mund ta shfrytëzojnë në 12 muajt e ardhshëm për rritje prej 3.000 deri në 10.000 denarë. , e cila do të bihet dakord me punëdhënësin. Duke vepruar kështu, ata marrin lirimin në të njëjtën periudhë të ardhshme”, tha Bitici në konferencën e sotme për media, duke iu përgjigjur pyetjes së një gazetari.

Ministri i Financave, Fatmir Besimi, në pyetjen e një gazetari ka treguar se në mbështetje të standardit të studentëve, Qeveria do të subvencionojë 105 mijë nxënës nga shkollat ​​fillore dhe të mesme. Ministri sqaron se nxënësit e shkollave fillore do të subvencionohen me 000 denarë, ndërsa nxënësit e shkollave të mesme do të subvencionohen me 1200 denarë.

Besimi thotë se përkrahja financiare vlen për studentët nga kategoritë e cenueshme të familjeve, veçanërisht për ata që janë nga familjet me të ardhura të ulëta deri në dy paga minimale, gjegjësisht 50.000 denarë shuma totale e të hyrave mujore.

“Kjo ofron mbështetje shtesë në këto kushte krize dhe masa do të zbatohet gjatë këtij viti, nga dhjetori dhe gjatë vitit të ardhshëm, për pesë muaj. Kjo do të thotë se masa do të zgjasë nga dhjetori deri në maj”, tha Besimi.

Një masë e ngjashme është paraparë edhe për transportin e studentëve, shton Besimi, dhe vlen për periudhën deri në qershor, pasi siç tha ai, studentët kanë obligime edhe gjatë muajit qershor.

Paketa e nëntë e masave kundër krizës do të përfshijë edhe 105.000 mijë studentë, të cilët do të subvencionohen.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË