Bitici ndërroi mendje, tani thotë se nuk është zgjidhje importimi i punëtorëve

Zëvendëskryeministri Fatmir Bitiqi në seancën e KES / Foto: Qeveria e RSM

Zëvendëskryeministri për Çështjet Ekonomike, Fatmir Bytyqi, tha sot se importi i fuqisë punëtore nga jashtë "nuk është një zgjidhje afatgjatë", edhe pse më pak se dy javë më parë ai tha se kjo ishte e vetmja zgjidhje për krizën e mungesës së punëtorëve, sepse në të kundërtën shumë kompani maqedonase do të mbyllen.

Bitici tha se shteti po bën përpjekje për të përmirësuar situatën me mungesën e punëtorëve.

“Me rikualifikimin dhe me procesin e arsimit të dyfishtë do të përmirësohet gjendja me tregun e punës dhe me mungesën e fuqisë punëtore. Zgjidhja afatgjatë është rikualifikimi, rikualifikimi i njerëzve tanë që jetojnë këtu dhe që duhet të fitojnë aftësi të reja për të cilat kompanitë kanë nevojë. “Të gjitha zgjidhjet e tjera, siç është importi i fuqisë punëtore, janë zgjidhje që nuk janë të qëndrueshme”, tha Bitici.

Në javët e kaluara Bitici pranoi argumentet e kompanive, të cilat kanë probleme të mëdha për shkak të mungesës së fuqisë punëtore. Ai tha se importi i punëtorëve ishte i pashmangshëm për shkak të deficiteve në sektorët e ndërtimit, mikpritjes dhe tekstilit. Nga ana tjetër, Odat e Tregtisë kanë paralajmëruar vazhdimisht se është e mundur të importohen punëtorë, madje kanë përmendur edhe vende specifike, si p.sh. Bangladeshi, Pakistani dhe Indonezia.

Tashmë Bitici thotë se “në vend ka të papunë dhe synimi parësor është aftësimi i tyre, që të mund të punësohen më lehtë”.

- Çdo zgjidhje tjetër është që të arrijmë të kënaqim një nevojë të caktuar në një periudhë të shkurtër kohore - tha ai.

Bitiqi, megjithatë, lë mundësinë e importit të fuqisë punëtore derisa të kualifikohet fuqia punëtore vendase. Siç tha zëvendëskryeministri, vendit aktualisht i mungojnë rreth 10.000 mijë punëtorë.

Bitici: Shumë kompani do të mbyllen nëse nuk importojmë fuqi punëtore

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës