Bitici shpalli asistentin e parë dixhital në sektorin publik në rajon, i cili do të ndihmojë në uljen e korrupsionit

Fatmir Bitici, zëvendëskryeministër për ekonominë / FOTO: Free Press

“Pak më shumë se një vit më parë filluam krijimin e asistentit të parë dixhital të bazuar në inteligjencën artificiale – ADA, përmes të cilit kompanitë do të mund të marrin informacion të plotë për kushtet për të investuar në vendin tonë dhe ndihmën shtetërore që ofrojmë.

“ADA do të ofrojë të gjitha informacionet për mbështetjen financiare në kuadër të Planit të Rritjes Ekonomike. Dhe sigurisht, në të ardhmen, ne do ta mësojmë këtë asistent bazuar në inteligjencën artificiale për shërbime të tjera të rëndësishme për ekonominë dhe qytetarët”.

Kështu bëri të ditur nënkryetari i Qeverisë së Maqedonisë për çështje ekonomike, koordinim me departamentet ekonomike dhe investime. Fatmir Bytyqi, në kuadër të konferencës “Viti i mundësive të reja”, që u mbajt në Shkup.

“Në vitin 2021 kam filluar të flas me donatorë të ndryshëm si dhe me kolegë të mi se si të përmirësohet sistemi dhe mekanizmi i dhënies dhe kontrollit, më saktë si të përmirësohet efikasiteti i ndihmës shtetërore si mekanizëm që ne përdorim. Si produkt i kësaj, lindi ADA. Gjithashtu, së bashku me Bankën Botërore, do të fillojmë përfundimisht të dixhitalizojmë 11 procese biznesi në 11 institucione të ndryshme që përdorin mekanizmin e ndihmës shtetërore. Kjo do të ndihmojë në rritjen e efektivitetit dhe efiçencës”, tha Bitici, duke folur për zhvillimin e ADA, asistentit të parë dixhital në sektorin publik, si dhe për Sistemin Informativ të Menaxhimit të Ndihmës Shtetërore.

Në fjalën e tij, zëvendëskryeministri theksoi se çelësi i zhvillimit të asistentit dixhital ADA, i cili do të lançohet së shpejti, është se ai do të mundësojë informacion të unifikuar të disponueshëm në çdo kohë për të gjithë të interesuarit.

“Dixhitalizimi është përgjigja për të gjitha mangësitë që shfaqen në raporte të ndryshme lidhur me luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. E vetmja mënyrë për ta trajtuar atë është duke shkuar tërësisht në anën e faktorit njerëzor dhe natyrisht të bëhet transparent i gjithë procesi i mbështetjes së kompanive dhe investimeve. Ne vendosëm që të bënim ADA, asistentin dixhital që do të ishte asistenti i parë që do të vendosej ndonjëherë në sektorin publik. Ndryshe, ADA është ndryshimi i punës që duhet të bëjmë të gjithë këtë vit dhe vitet në vijim nëse vërtet duam të arrijmë rritjen dhe zhvillimin që duam të arrijmë”, tha Bitici.

AZHB-ja jonë, tha zëvendëskryeministri, është një asistent dixhital i bazuar në inteligjencën artificiale që do të japë informacione për investimet, të cilat do të promovohen në detaje këtë muaj.

“Meqë ra fjala, ADA flet tri gjuhë, maqedonisht, shqip dhe anglisht, dhe është emëruar sipas ADA Lovelace, e cila besohet të jetë shkencëtarja e parë femër kompjuterike që krijoi algoritmin e parë për makinat. Prandaj ne besojmë se ADA duhet të jetë pioniere në ngritjen e asistentit dixhital në sektorin publik, i cili do të sjellë transparencë më të madhe në të gjitha proceset dhe sigurisht që do të eliminojë faktorin njerëzor aty ku duhet eliminuar”, përfundoi zëvendëskryeministrja Bitici.

Asistenti dixhital ADA po punohet përmes një projekti të Fondit për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik i cili u zbatua si sfidë për komunitetin fillestar vendas, të cilin e fitoi kompania CodeWell. ADA është asistenti i parë dixhital në sektorin publik në rajon që punon për inteligjencën artificiale, ju udhëzon dhe ju përgjigjet pyetjeve për mundësitë e investimit në vendin tonë dhe së shpejti do të promovohet në detaje.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës