Bislimoski: Duhet të japim sinjal se ata që shpenzojnë shumë do të paguajnë më shumë

Marko Bislimovski
Marko Bislimovski / Foto: MPB

Ne duhet të dërgojmë një sinjal se ata që shpenzojnë shumë do të paguajnë veten më shumë. E kemi sjellë veten në një situatë ku 17 konsumatorë konsumojnë 10 për qind të energjisë elektrike të prodhuar, tha sonte kryetari i Komisionit Rregullator për Energji. Marko Bislimoski.

Në emisionin “Vetëm Intervistë” në televizionin Kanal 5, Bislimoski ritheksoi se mbi 98 për qind e amvisërive do të kenë rritje prej vetëm 7,4 për qind.

- Futja e blloqeve vlen vetëm për tarifën e shtrenjtë. Fillimisht kishim një sërë tarifash të propozuara në bllok, por pas debatit i zgjeruam kufijtë. Nga analizat rezulton se banesat që ngrohen me inverter do të hyjnë në të dytin, pak në bllokun e tretë. Jemi të vetëdijshëm se jashtë Shkupit ka qytetarë që ngrohen me rrymë. Për këtë kemi rritur bllokun e dytë dhe të tretë, theksoi Bislimoski.

Sipas Bislimoskit, duhet të përmirësohet gjendja në sektorin e energjisë dhe të mendohet për ndërtimin e kapaciteteve që do të sigurojnë energji bazë.

- Problemi me prodhimin është shfaqur në vitet e krizës. Nëse do të prodhonim deri në pesë mijë gigavat orë në vit, do ta kishim kapërcyer më lehtë krizën energjetike. "Tani duhet të mendojmë për të ardhmen, të ndërtojmë kapacitete dhe të sigurojmë energji bazë," tha Bislimoski.

Sipas tij, për të rritur pavarësinë energjetike të vendit duhen investime në të gjitha burimet e rinovueshme – fotovoltaikë, termocentrale me erë dhe termocentrale me gaz.

- Kur të zhduket qymyri, ne do të humbasim pavarësinë tonë. Për ne, Dielli do të sigurojë pavarësinë tonë në të ardhmen dhe termocentralet me gaz duhet të ndërtohen. Që nga viti 2006 TEC Negotinë e mbajmë si monument, vetëm tani është vënë në funksion. Nëse TEC Negotino për gaz do të ishte ndërtuar me kohë, do të kishim një kapacitet të shkëlqyer energjetik bazë. “Këto janë shanset e humbura të politikanëve që duhet të kompensohen”, tha kreu i Komisionit Rregullator të Energjisë.

Sa i përket ngrohjes qendrore, Bislimoski konsideron se shteti duhet të marrë përsipër punën me ngrohje qendrore. – Qeveria, me sa di unë, është në negociata për furnizim me gaz me “Makpetrol”. Gazi natyror nga vendet tjera është i mundshëm, tha Bislimoski.

Video e ditës