Bill Gates: Është çmenduri të thuash se roli im në pandeminë e koronavirusit është i keq

Bill Gates
Bill Gates / Foto: EPA-EFE / HOLLIE ADAMS

Themeluesi i Microsoft, Bill Gates deklaroi se e sheh koronavirusin si një armik personal dhe se vazhdimisht pyet nëse është më i zgjuar se ne dhe si mund të na mashtrojë.

“Gjithçka do të ishte më e lehtë nëse do të ndanim njohuritë dhe do ta ndihmonim njëri-tjetrin, por kishte ndarje më të mëdha nga sa prisja. Kjo është natyra njerëzore. Pandemitë tregojnë më të mirën dhe më të keqen te njerëzit. Disa individë dhe vende mendonin se kishin të drejtë të vaksinoheshin fillimisht. “Ne po vaksinojmë të rinjtë dhe fëmijët në vendet e zhvilluara, ndërsa afrikanët e moshuar dhe latinët janë pa vaksinë”.

Në një intervistë për ABC, ai tregon se në dy vitet e fundit ka bërë të gjitha përpjekjet për të mposhtur koronavirusin.

“Disa breza kalojnë nëpër ngjarje që shkaktojnë miliarda dollarë humbje dhe dhjetëra miliona vdekje. Asnjë tërmet apo zjarr nuk ka shkaktuar kaq shumë dëme. Megjithatë, ne ishim më të përgatitur për t'u marrë me tërmetet dhe zjarret. “Ne shpenzojmë miliarda çdo vit për mbrojtjen dhe pothuajse asgjë për pandemitë”, tha Gates, duke shtuar se ai kishte shpenzuar orë të tëra duke studiuar statistikat mbi përgjigjen ndaj virusit në çdo vend.

“Sepse gjithmonë dua të di fakte të qëndrueshme. "Australia, Zelanda e Re dhe Koreja e Jugut fillimisht u përgjigjën mirë." Por vendi që i ka bërë më shumë përshtypje është Vietnami, për shkak të sistemit të tij të kujdesit shëndetësor, mesazhit të tij për popullatën dhe shkallës 98 për qind të vaksinimit. "Është një rast i veçantë," tha Gates.

Ithtar i “mbylljeve”, ai shpjegon se efektet e tyre janë të vështira për t'u vlerësuar.

“Në Suedi, për shembull, kufizimet ishin të moderuara, por popullsia veproi me përgjegjësi, sikur në një ‘bllokim’… Nga ana tjetër, në Shtetet e Bashkuara masa më të rrepta, por shumë i anashkaluan. Hong Kongu është një tjetër rast i pazakontë. Mbylljet shkuan mirë, por kur mbërriti Omicron, shkalla e vaksinimit për njerëzit mbi 65 vjeç ishte 35 për qind, një shifër e dhimbshme. "Japonia është unike për shkak të obsesionit të saj me maskat. Është vendi me më të moshuarit, por jo të trashë - dhe mos harroni se rreziku i vdekjes ka të bëjë shumë me obezitetin dhe diabetin," tha Gates.

Ai u tmerrua kur pa kaq shumë njerëz që silleshin në mënyrë të paarsyeshme dhe që anti-vaksinat e urrenin hapur.

“Fakti që ju etiketojnë si dikush që luan një rol të keq në këtë pandemi është tronditës. Fakti është që unë punoj në botën e vaksinave dhe kam shumë para. "Por ideja që unë dua të kontrolloj trupat e njeriut është e çmendur."

Bill Gates pranon se ndihet paksa fajtor që i mbijetoi pandemisë më mirë se pothuajse të gjithë të tjerët.

“Kam një lidhje perfekte në internet, shtëpi të mëdha, një avion privat ku nuk ka rrezik infeksioni. Mund të shihja fëmijët e mi. "Ishte shumë më keq për njerëzit e tjerë, veçanërisht për të varfërit, natyrisht."

Burimi: MIA

Video e ditës