BiH ka marrë kryesimin e Strategjisë Adriatiko-Joniane të BE-së

Bosnja dhe Hercegovina ka marrë përsipër kryesimin njëvjeçar të Strategjisë së Bashkimit Evropian për Rajonin e Adriatikut dhe Jonit (EUSAIR), një forum përmes të cilit katër vende të BE-së dhe gjashtë vende jashtë BE-së bashkëpunojnë në tregti, mjedis dhe turizëm.

Shqipëria kryesoi nismën vitin e kaluar.

Zëvendësministri i Jashtëm i BiH Josip Brkic tha se vendi i tij do të vazhdojë të punojë mbi tema të caktuara "për të përmirësuar atë që është bërë deri tani", por gjithashtu për ta sjellë BiH më pranë anëtarësimit në BE.

- Prioritetet e BiH gjatë presidencës së saj në rajonin Adriatiko-Jonian do të jenë çështja e rinisë, veçanërisht në kuadrin e zgjerimit të BE-së. Ai synim gjeneratash është ende përpara nesh, duhet të realizohet, tha Brkic për Hinën në Tiranë, kryeqytetin e Shqipërisë, ku po mbahet forumi vjetor.

Kroacia u bashkua me BE në vitin 2013 dhe është vendi i fundit që u bashkua me bllokun 27-vendesh.

Komisioni Evropian, organi ekzekutiv i BE-së, krijoi Strategjinë e Rajonit të Adriatikut dhe Jonit (EUSAIR) në 2014, si një mënyrë për të afruar vendet kandidate dhe kandidate potenciale me Bashkimin Evropian.

Video e ditës