BBC: Debati mbi Brexit është larg nga përfundimi

Foto: EPA-EFE / NEIL HALL

Faturën për mosmarrëveshjet për marrëveshjet tregtare pas Brexit-it mund ta paguajnë kompanitë dhe familjet, ndaj lind pyetja, a do të guxojnë Bashkimi Evropian dhe Britania e Madhe të përfshihen në një luftë tregtare, shkruajnë mediat britanike.

Zyrtarët e BE-së kanë paralajmëruar vazhdimisht për pasoja "serioze" nëse Britania anulon një pjesë të Protokollit të Irlandës së Veriut.

Në nëntor, ministri i Jashtëm irlandez, Simon Coveni paralajmëroi se e gjithë Marrëveshja e Tregtisë dhe Bashkëpunimit që ekziston për të siguruar tregtinë pa taksa dhe pa kuota midis BE-së dhe MB-së varet nga sa mirë Londra përputhet me protokollin.

Por kohët e fundit, ndërsa lufta në Ukrainë ka rritur koston e jetesës, Coweni ka folur me një ton pajtues se BE-ja dëshiron të kërkojë fillimisht një zgjidhje. Në të njëjtën kohë, Coweni paralajmëron se çdo veprim i njëanshëm nga Londra mund të shkaktojë një "verë shumë të vështirë", sipas BBC.

Ekziston rreziku që Bashkimi të anulojë një pjesë ose të gjithë marrëveshjen në mënyrë të njëanshme, por jo aq shpejt, që do të lejonte zhdoganimin e mallrave britanike. Në shumicën e rasteve, një hap i tillë kërkon njoftim një vit përpara dhe një procedurë arbitrazhi ndërhyrës.

BE-ja mund të bëjë lëvizje të tjera, për shembull kur anijet britanike të peshkimit hyjnë në ujërat e BE-së.

Ekonomistët paralajmërojnë se BE-ja, si në mosmarrëveshjet tregtare me Shtetet e Bashkuara, mund të synojë produkte të ndjeshme politikisht për të rritur tarifat për të rritur ndikimin e tyre. BE-ja mund të fokusohet gjithashtu në industritë e vendosura në pjesë të veri-lindjes së Anglisë dhe Midlands, të cilat në zgjedhjet e fundit u kthyen nga laburistët në konservatorë. Disa nga këto zona mbështeten shumë në eksportet e BE-së.

Nëse të gjitha mallrat e prodhuara në Britani do të kishin të njëjtat tarifa doganore sikur të vinin nga jashtë BE-së, produktet bujqësore mund t'i nënshtroheshin një takse 10 për qind dhe qumështi deri në 35 për qind kur shiten në BE.

Të gjitha tarifat e vendosura ndaj mallrave britanike do të nënkuptonin fatura më të mëdha për blerësit evropianë dhe nuk do të ishin mirënjohës ndaj Brukselit, shtoi BBC.

Prandaj, si dhe kërkesa që çdo përgjigje të jetë "proporcionale", shumica e ekonomistëve paralajmërojnë se një veprim i tillë duhet të jetë selektiv.

BE-ja mund të rrisë burokracinë dhe ta bëjë jetën më të vështirë për kompanitë që përpiqen të shesin në tregun e saj. Aktualisht, tre të katërtat e eksportuesve britanikë verilindorë vlerësojnë se formalitetet pas Brexit i bëjnë shitjet në BE më sfiduese. Këtë e tregojnë të dhënat e Dhomës së Tregtisë, si dhe se eksportet krahasuar me vitin 2019 kanë rënë për më shumë se 10 për qind.

Teorikisht, Britania e Madhe mund të përgjigjet duke vendosur tarifat e veta. Ky imponim ndaj prodhuesve evropianë do të komplikonte më tej konkurrencën e tyre në MB dhe shitjet tashmë janë parë të bien pas Brexit.

Por opsioni, të cilin Britania e Madhe e ka shmangur deri më tani, mund të nënkuptojë kosto më të larta për makinat e prodhimit evropian dhe çmime më të larta të mallrave, në një kohë kur të gjitha familjet britanike janë tashmë në gjunjë nën presionin e faturave të rritura.

Pothuajse pesë vjet pas referendumit, debati se si duhet të funksionojë Brexit nuk ka përfunduar, përfundon BBC.

Burimi: MIA

Video e ditës